branded

Cosmètica sòlida o neteja natural: tendències de consum responsable que venen per a quedar-se

Els residus van estar darrere del 5% de les emissions de CO₂ produïdes a Espanya l’any 2021

El producte de temporada i local, la cosmètica sòlida o la neteja sense tòxics són tres opcions ideals per a reduir la petjada de carboni i els residus

Cosmètica sòlida o neteja natural: tendències de consum responsable que venen per a quedar-se
5
Es llegeix en minuts
Xavier Pareja

Caminar cap a una societat més sostenible és un canvi col·lectiu que comença per un individual. Cada granet de sorra compta. Més enllà dels grans reptes socials com la transició energètica o l'electrificació de l'economia i la mobilitat, existeixen moltíssimes actuacions diàries que es poden canviar per a reduir la petjada de carboni, és a dir, les emissions de CO₂ que produeixen les activitats quotidianes. Una manera de transitar cap a un model de vida conscient amb el planeta i respectuós amb el medi ambient.

Un camí que, per exemple, va començar a recórrer fa alguns anys Magui Caviglia, CEO d'Usar i Reusar, una botiga que va néixer en 2015 de la mà de Yve Ramírez i Tere Castillo, i que fa dos anys va heretar la Magui, amb la idea d'ajudar a totes aquelles persones que volguessin desenvolupar una vida amb residu zero. “Tots els que transitem aquest camí ens trobem amb la mateixa situació: se't comença a quedar petit el que fas i comences a descobrir que el que feies estava molt bé i que pots fer més. Vaig tenir la sort de donar amb Usar i Reusar”, explica la CEO d'Usar i Reusar, que a més de la botiga comparteix consells a través del compte d'Instagram.

>

Com portar una vida amb residu zero?

Per a la CEO d'Usar i Reusar el camí va començar amb dosi de formació i informació i, sobretot, buscant reduir al mínim els seus residus. “Miràvem molts documentals i ens comencem a informar del que succeïa en el planeta. I aquí va ser quan decidim deixar de ser ecologistes de sofà i començar a fer coses reals. Els primers passos van ser començar a canviar hàbits de consum amb accions com, per exemple, visitar més el teixit comercial del barri”, apunta Magui.

Va ser quan decidim deixar de ser ecologistes de sofà i començar a fer coses reals

Magui Caviglia

CEO d'Usar i Reusar

Segons l'Inventari Nacional d'Emissions a l'Atmosfera del Ministeri per a la Transformació Ecològica i el Repte Demogràfic, el 5% de les emissions de CO₂ generades a Espanya en 2021 les van produir els residus. No sols això, Espanya també suspèn en reciclatge d'aquests mateixos. Segons les últimes dades d'Eurostat, en 2020 la taxa de reciclatge municipal va ser del 40,5% quan degué ser del 50% aquell any.

“Quan parlem de residu 0 cal ser honestos; no existeix, és una utopia. Parlem de reducció de residus. Sent aquest i la seva gestió el gran problema, el gran desafiament està en la reducció del consum. Aixecar el peu de l'accelerador i començar a entendre la vida amb menys”, defensa la CEO d'Usar i Reusar.

La neteja sense tòxics és la forma més sostenible d'higiene /

Shutterstock

El 2 d'agost es van consumir els recursos del planeta per a l'any

Però els residus són part d'un altre problema: la utilització desbocada dels recursos del planeta. Segons el càlcul que realitza cada any Global Footprint Network (GFN), el 2 d'agost la humanitat ja havia consumit tots els recursos que s'havien generat per a l'any. A Espanya, aquesta data havia estat el 12 de maig.

“S'ha d'intentar ser tan eficients com sigui possible. Hem d'entendre no som el centre i el centre és el planeta. Una vegada entès això, prens consciència que cal ser el més eficient possible per a no esgotar els recursos. Plantar un tomàquet per a dos va deixar de ser una bona idea, la bona és que el productor local faci la plantació per a tots”, apunta Magui.

Tres accions per a ser més sostenibles en el dia a dia

Intentar canviar cada paràmetre d'una vida per a fer-la més sostenible seria una tasca complexa i, fins i tot, podria generar frustració. Per aquest motiu, la CEO d'Usar i Reusar recomana començar a poc a poc amb diferents accions. “Cal baixar les expectatives que veiem en xarxes. M'enfada veure com es romantiza. És un camí difícil i dur, però val la pena. L'important és tenir la convicció i començar a poc a poc. Cal anar conquistant territori a poc a poc”, assegura la CEO d'Usar i reusar.

  1. Ser més eficient en la cuina. La cuina és, sense cap dubte, la millor manera de començar un camí sostenible i de reduir la generació de residus i la petjada de carboni. Així doncs, apostar pel producte local i de temporada evita, per exemple, les emissions que genera el transport d'aquests aliments que viatgen milers de km si no es troben disponibles en una àrea geogràfica concreta. A més, Magui també apunta a la reducció del consum dels ultraprocessats que, a més, tenen microplàstics.

  2. Cosmètica sòlida vs cosmètica líquida. Els productes de cosmètica líquida no només malgasten grans quantitats d'aigua en la seva producció, també genera quantitats ingents de residus per l'ús d'embalatges. En aquest sentit, la cosmètica sòlida estalvia aquest tipus de residus. “No té aigua, el seu poder és molt més concentrat, dura moltíssim i hi ha molts productors locals”, assegura Magui. Un exemple seria la tradicional pastilla de sabó.

  3. Utilitzar els productes de neteja sense tòxics. Els productes de neteja tradicionals són tòxics i molt poc sostenibles. Els seus embalatges o els tòxics que porten són grans generadors de residus nocius per al planeta. Però existeixen altres productes molt bàsics que poden exercir la mateixa funció de forma més sostenible. Així doncs, amb el bicarbonat es pot netejar olles o paelles, a més de fregar el sòl o eliminar taques de la roba. Amb l'àcid cítric es pot desincrustar la brutícia o amb el percarbonat de sodi es pot rentar la roba, entre altres usos. “La neteja sense tòxics és un món que, si el descobreixes, et sorprèn el fàcil que és i econòmic”, explica la CEO d'Usar i Reusar.

L'alimentació de proximitat és una de les formes més sostenibles de consumir menjar /

Shutterstock

“La recompensa que tens quan avances i vas conquistant territoris és que, t'adones que la teva petjada és més lleugera. És una sensació de satisfacció, de tasca ben feta i de motivació per a anar un pas més enllà”, conclou la CEO d'Usar i Reusar.

Una Nova Manera de Viure

La lluita contra la crisi climàtica ens apel·la a tots. Es tracta d'un canvi col·lectiu que necessita petits gestos individuals que vagin sumant. Una Nova Manera de Viure és un projecte de Premsa Ibèrica en col·laboració amb Endesa per a mostrar als lectors que hi ha canvis petits amb els quals es pot sumar molt a lluita contra el canvi climàtic. A través de sis històries personals es tractaran temes com l'economia circular o la biodiversitat.