Aquest és el destí del Pirineu català que estan visitant turistes de tot el món i que està a tres hores de Barcelona

El Pallars Sobirà té espais tan atractius com el Parc Nacional d'Aigüestortes, pobles amb encant com Llavorsí i espais únics com el llac de la Torrassa

El riu Noguera Pallaresa s'ha convertit en un dels motors econòmics de la zona, amb una gran presència d'empreses d'esports d'aventura com RocRoi, que ha passat d'operar en aquesta zona a oferir més de 500 activitats en tot el país

Caiac infantil al llac de la Torrassa

Caiac infantil al llac de la Torrassa / Cedida / RocRoi

6
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Viatjar està de moda. París, Roma, Bangkok, Buenos Aires, Pequín, Tòquio… Destins que apareixen fent un simple ‘scroll’ pel ‘feed’ d'Instagram durant l'estiu. Però, en moltes ocasions, cerquem experiències a milers de quilòmetres de casa, però no s'han visitat racons que estan més prop de casa.

A només tres hores en cotxe de Barcelona es pot gaudir d'una de les comarques amb més encant de Catalunya. Un racó de valls espectaculars, els millors rius del Pirineu català per a practicar esports d'aventura com el rafting, amb alguns dels pics més alts de la serralada al seu pas per Catalunya i pobles amb molta màgia. El Pallars Sobirà és una experiència que cal viure.

Què fer al Pallars Sobirà?

Aquesta comarca catalana és un espectacle en qualsevol època de l'any. Però encara ho és més a la primavera, estiu i tardor, quan el verd ocupa la paleta de colors del seu paisatge.

Llavorsí, el poble dels amants de l'aventura

Llavorsí, situat en ple cor del Pallars Sobirà, és un municipi que té tota l'essència del Pirineu català. Un petit poble envoltat de les valls d'Àneu, Cardós i Farrera amb casetes de pedra i on el riu Noguera Pallaresa juga el paper d'eix vertebrador del municipi.

Val la pena perdre's entre els seus carrerons empedrats, delectar-se amb els seus embotits, formatges i mel, entre d’altres exquisideses gastronòmiques de la zona com l’escudella en alguns dels restaurants del municipi. La seva situació privilegiada, per estar en l'encreuament de tres valls, prop de muntanyes com la Pica d’Estats i el pas del Noguera Pallaresa converteixen a aquest municipi del Pirineu català en un destí perfecte pels amants dels esports d'aventura.

El riu més ràpid del Pirineu

El Noguera Pallaresa agafa més força al seu pas per Llavorsí, on rep les aigües del Noguera de Cardós, un dels seus afluents. Els rius han jugat un paper important en les poblacions humanes des de l'antiguitat i, en l'actualitat, aquest riu català s'ha convertit en un dels motors econòmics de la zona pel seu interès turístic. Sobretot, per l'eclosió d'empreses dedicades als esports d'aventura com RocRoi.

La història d'aquesta empresa fundada pels germans Lluís i Carlos Rabaneda en els anys 90 és un exemple del paper del Noguera Pallaresa, en aquest cas en la consolidació d'un negoci que, actualment, ofereix més de 500 activitats d'aventura per tota la geografia espanyola entre les pròpies i les de tercers que comercialitzen en el seu ‘marketplace. “Ens apassionava tot el relacionat amb els esports de riu i aigües braves. Quan vam decidir emprendre va ser un moviment natural. Vam fer un model de negoci al voltant de la passió i, d'altra banda, amb la intenció de millorar un sector que just començava a caminar al nostre país”, recorda Lluís Rabaneda sobre com va començar l'aventura de RocRoi.

Rafting pel riu Noguera Pallaresa /

Cedida / RocRoi

El rafting s'ha convertit en una manera de descobrir el territori i en una experiència que val la pena provar alguna vegada en la vida. Així, per exemple, a tan sols 35km de Llavorsí es troba el Congost de Collegats, frontera natural amb el Pallars Jussà. Arribar fins allà practicant rafting o caiac és una oportunitat única per a gaudir del paisatge impressionant d'aquest congost d'una manera divertida.

També es pot optar per un recorregut fins a Montardit, que passa per Sort i ofereix alguns dels ràpids més impressionants del Pirineu. Una activitat que no permet només veure i gaudir de l'entorn, també és una oportunitat per veure molt de prop a les llúdries. Una experiència que no passa cada dia!

Rafting al riu Noguera Pallaresa /

Cedida / RocRoi

Una platja, però al Pirineu català

Molt prop de la Guingueta d'Àneu es troba el llac de la Torrassa, un oasi d'aigües tranquil·les envoltat de platges verdes – per l'herba dels seus sòls - on gaudir d'una estona de relax, donar-se un bany o practicar qualsevol activitat en el llac sota l'ombra de les muntanyes pirinenques. Existeixen rutes de senderisme i ciclisme als seus voltants i, fins i tot, disposa d’un ‘foodtruck’ amb terrassa per a prendre's alguna cosa.

Llac de la Torrassa al Pallars Sobirà /

Cedida / RocRoi

Com si es tractés d'una platja, es pot gaudir del ‘paddle surf’, el caiac, el Big SUP o pedalar en les seves aigües amb els patins. Per tenir aigües tranquil·les és un lloc increïble per a iniciar als més petits en aquesta mena d'experiències.

Descobrir el Parc Nacional d'Aigüestortes

El Parc Nacional d'Aigüestortes és un altre dels encants del Pallars Sobirà. Aquest patrimoni natural del Pirineu té gran part de la seva extensió dins de la comarca. Es tracta de l'únic parc nacional de Catalunya i la seva bellesa és increïble. Compta amb més de 200 llacs i rierols, a més de cascades, boscos de pi negre, avets i bedolls.

L’Estany de Sant Maurici és el llac més emblemàtic d’aquest espai amb una impressionant vista del pic d’Els Encantats al fons. L'entrada es pot fer per diferents punts, en el cas concret del Pallars Sobirà es pot accedir a través del municipi d'Espot que, a més, compta amb “La Casa del Parc”, una exposició gratuïta sobre el parc. És un destí perfecte per a passar un dia a la naturalesa i, si s'aposta per una visita guiada, es poden contemplar cadascun dels seus secrets.

El pic dels Encantats, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici /

IMMA COY

El ‘marketplace’ català de les activitats d'aventura

El turisme actiu ha anat guanyant adeptes en les últimes dècades i el Pirineu s'ha convertit en el gran centre neuràlgic d'aquest creixement. L'any passat es van aconseguir xifres de rècord: es van contractar més de 800.000 serveis relacionats amb els esports d'aventura, superant les xifres pre pandèmia, segons va anunciar el Patronat de Turisme de Lleida.

“L'evolució del sector ha anat en la direcció de millorar la qualitat de les experiències amb monitors més formats, millors instal·lacions i millor equip”, apunta Rabaneda, que també valora un canvi cap a una clientela que té més coneixement del sector. RocRoi ha passat d'oferir algunes activitats en la zona del Pallars, a operar també a Vilanova i la Geltrú amb activitats de platja, Andorra i el Pirineu Aragonés. Però l'empresa dels germans Rabaneda ha anat un pas més enllà.

Després de la pandèmia van tenir la idea de crear una comunitat d'empreses amb perfils de qualitat i objectius similars a RocRoi, llançant el primer ‘marketplace’ d'activitats ‘outdoor’. “L'estiu passat vam començar a filiar a aquelles empreses que seguien els nostres valors i, un any després, tenim unes 100 empreses afiliades al projecte amb més de 500 activitats a Espanya”, assegura Rabaneda. Precisament, el creixement de RocRoi va ser premiat fa poques setmanes per PIMEC amb el Premi a la Mipime més competitiva en la categoria de mitjana empresa de la 37a edició dels Premis PIMES.