Sense parar fins que sigui impecable

Oosouji: el nou mètode japonès de neteja que cada vegada guanya més adeptes

La neteja integral de la llar convida a arribar a la serenitat, eliminant qualsevol lligam

Comedor del apartamento de la Barceloneta que suma cientos de peticiones de visitas, en alquiler de larga duración.

Comedor del apartamento de la Barceloneta que suma cientos de peticiones de visitas, en alquiler de larga duración. / Idealista

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tenir la casa arreglada, lliure de trastos i de brutícia, és un dels propòsits que moltes persones es marquen com a objectiu. La neteja integral de la llar convida a arribar a la serenitat, i elimina qualsevol tipus de lligam o trasto molest.

Aquest és l’objectiu final de l’Oosouji, una antiga disciplina japonesa que proposa desprendre’s del passat per mirar el futur i entén la neteja com un component guaridor i espiritual.

D’aquesta manera, el mètode Oosouji proposa triar una habitació per començar a netejar i no canviar d’estada fins que no s’hagi acabat.

¿Com preparar-se per a la ‘gran neteja’?

Abans de posar en pràctica aquesta disciplina, s’han de tenir en compte uns aspectes: el temps, perquè seran necessàries moltes hores de dedicació; tenir tots els productes necessaris per portar a terme la neteja, com bosses d’escombraries, productes de neteja, etiquetes o caixes; i la purificació de l’ambient obrint les finestres per deixar que l’aire el refresqui.

Durant el procés, el mòbil ha d’estar desconnectat. Només així es pot estar centrat en la missió i, alhora, desconnectar de la resta del món. És preferible arrencar a primera hora del matí, quan la ment és més clara. També, l’ús de música amb una melodia que no distregui pot ajudar.

Durant el procés de neteja sortiran a la llum objectes que ja no s’utilitzen, que estan vells, desgastats, o trencats. Potser és aquest el pas més complicat, però ens n’hem de desfer, ja sigui tirant-los o donant-los. Només així podrem deixar espai per a noves pertinences.

Neteja a fons: aspira la pols, frega, buida calaixos i armaris, mou els mobles... Es tracta d’una neteja en profunditat, per examinar què és el que ja no serveix i desfer-se’n.

¿Com portar a terme la neteja?

De dalt a baix

S’ha de començar a netejar des de la part superior: cobrir els sostres, netejar parets, treure la pols dels mobles... Després, aspira o escombra i frega.

Seguir el recorregut de les agulles del rellotge a l’hora de netejar una habitació

La neteja comença i acaba en el mateix punt, una manera de tancar el cercle i deixar enrere el vell caos o brutícia.

Utilitzar caixes per a aquells objectes que ja no són útils

És important desprendre’s de les coses de què ja no podem treure profit. Les caixes seran ben rebudes en centres de beneficència, perquè donar és un acte de fe, un gest bondadós que pot fer-nos sentir millor.

Utilitzar bosses per a les escombraries

Disposar de bosses d’escombraries a l’habitació per anar abocant tota aquella brutícia de l’estada facilita la tasca de desprendre-se’n una vegada s’acabi la neteja.

Arreglar la llar

Desfer-se de les taques de la tapisseria, reparar els mobles o substituir les bombetes foses o altres artefactes que no funcionin sí que és necessari. Els desperfectes recorden el passat de forma negativa i afecten el comportament.

Cada membre de la família, implicat

Si es desitja fer una neteja integral de tota la llar tots els membres de la família haurien de participar en aquesta activitat. Cada un d’ells ha de tenir poder de decisió sobre les seves pertinences i realitzar per si mateixos la selecció del vell per donar la benvinguda al nou.

Notícies relacionades

Paga deutes i factures

L’Oosouji també inclou pagar deutes i factures per concloure tot allò que estigui pendent en la nostra vida. Saldats els dèbits, respirarem millor.