Descobreix la Côte Méditerranée a Occitània, la costa mediterrània del sud de França

Aquesta zona del litoral veí té grans platges, rutes que el voregen, pobles amb encant, gastronomia i allotjaments de somni

Vista aérea de Collioure

Vista aérea de Collioure / OT Collioure

6
Es llegeix en minuts
Albert Falcó
Albert Falcó

Periodista

ver +

La costa mediterrània de la regió francesa d'Occitània, l'anomenada Côte Méditerranée, és una destinació perfecta per passar-hi unes vacances durant tot l'any per la seva proximitat a Espanya o per a gaudir de les escapades que el calendari de setembre i octubre ens regala enguany.

Platges amb grans arenals, senderes que voregen el litoral, bells pobles de pescadors, allotjaments amb encant i una deliciosa gastronomia són els grans atractius de la costa mediterrània del sud de França, un lloc excepcional on pots somiar en gran i viure sense pressa.

Què fer a Collioure?

La primera parada d'aquest itinerari és el poble de Collioure, situat en el departament dels Pirineus Orientals. Molts espanyols ho coneixen per ser el lloc on està enterrat el poeta sevillà Antonio Machado, un gran exponent literari de la Generació del 98. La seva tomba rep un gran nombre de visites any rere any dels admiradors de l'autor de ‘Campos de Castilla’, una de les seves obres més destacades.

Sender del Litoral /

G.DESCHAMPS

El Castell Reial de Collioure

Collioure és un poble de pescadors on es respira tranquil·litat i que destaca pel seu gran patrimoni medieval. El Castell Reial, del segle XIII, és el seu monument més important i es veu des de qualsevol punt de la localitat.

Visitar la Senda del Fauvisme en Collioure

Els colors de la Côte Méditerranée a Collioure van inspirar a grans artistes com Matisse, Derain i Picasso que es van enamorar d'aquesta localitat francesa i es van instal·lar aquí per a pintar les seves obres. Algunes d'aquestes es poden veure en diferents reproduccions que es reparteixen per la ciutat en l'anomenada Senda del Fauvisme, un passeig molt recomanable per a tot aquell que visita aquesta població.

Recórrer el Sender Litoral de la Côte Méditerranée

Així mateix, Collioure és un paradís per als amants del 'trekking' perquè per aquí passa el Sender Litoral, un camí que voreja la costa de diverses poblacions de la Côte Méditerranée entre Cerbère i Argelès-sur-Mer. Des de Collioure hi ha diversos trams interessants com el que va fins al recol·lecte poble de Racou, conegut per la seva platja extensa i tranquil·la, o la sendera costanera fins a la veïna Port-Vendres.

La gastronomia de Collioure

Finalment, una visita recomanable a Collioure és Le Cellier Dominicain, una cooperativa vinícola de l'any 1926 situada en l'antiga església d'un convent dels dominics del segle XIII. Aquí es poden comprar i degustar uns vins excel·lents procedents, en la seva majoria, del departament dels Pirineus Orientals, que mariden a la perfecció amb les famoses anxoves de Collioure, elaborades seguint tradicions ancestrals.

Leucate, un lloc per a reconnectar amb la naturalesa

El següent destí d'aquesta ruta per la Côte Méditerranée es troba a uns 50 minuts amb cotxe de Collioure. Es tracta de Leucate, al departament d'Aude, un lloc perfecte per a desconnectar i reconnectar, ja que es tracta d’un destí de platja però en plena naturalesa. Leucate és el lloc ideal per a aquells que els agradi fer caminades o rutes amb bici pels corriols que voregen llacunes i penya-segats espectaculars. Cal destacar que, com a curiositat, aquesta població era una antiga illa que la geologia ha convertit en una península.

Paissatge de Aude /

Cedida / G. Deschamps

Així mateix, Leucate atresora una de les platges salvatges més maques de França, la de Coussoules, protegida i classificada com a Natura 2000, i és un dels millors llocs de la costa mediterrània del sud de França per a practicar tot tipus d'esports i activitats nàutiques com el 'kitesurf', el 'windsurf' o la vela.

Windsurf a Leucate /

Betty Arnavielhe

Gastronomia i arquitectura a Hérault

El tercer departament de la costa mediterrània del sud de França és Hérault conegut, entre d’altres motius, per la seva deliciosa i variada tradició culinària. Visita obligada és la llacuna de Thau, un veritable mar interior on es crien ostres i musclos de manera tradicional. És un plaer asseure's a la taula dels petits restaurants situats a la vora de la llacuna i degustar aquests mol·luscos maridats, per descomptat, amb un esplèndid vi occità.

La gastronomia del departament és un dels seus punts forts /

Herve Leclair

Un altre lloc imprescindible d'aquest departament francès és Sète, famosa pels seus canals. La vila natal del poeta Paul Valéry és una localitat que mira a la mar pel que és molt recomanable passejar pel seu port i pujar al seu far, i descobrir el Pointe Courte, el barri de pescadors. ‘L’street art’ és present en el Museu a Cel Obert, un lloc perfecte per a fer un recorregut cultural.

La gastronomia és un dels imprescindibles de Sète. A més de visitar les halles de Sète, un mercat cobert i amb molta tradició culinària, és aconsellable reservar una taula en algun dels seus restaurants i degustar els seus plats més tradicionals com la deliciosa macaronade, a base de pasta i carn, o la bourride de rap, amb verdures picades i allioli. També és molt agradable sopar en una 'paillotte', un quiosquet on relaxar-se amb els peus joguinejant amb la sorra de la platja i contemplar el capvespre sense mirar el ‘telèfon intel·ligent’.

La Grande Motte /

Cedida / Olivier Maynard

L'última recomanació del departament d'Hérault és La Grande Motte, l'única ciutat francesa íntegrament amb l'etiqueta Patrimoni del segle XX, atorgada per la seva arquitectura avantguardista, única a Europa. La Grande Motte té set quilòmetres de platja i és un destí excel·lent per a gaudir de la mar, practicar esports nàutics i, sobretot, desconnectar.

Costa i patrimoni: binomi indissoluble al Gard

L'últim departament d'aquest recorregut per la Côte Méditerranée d'Occitània és el Gard, que destaca pel seu patrimoni -la seva capital, Nîmes, és una de les ciutats amb major herència romana de França- i per les seves localitats costaneres com Grau du Roi, coneguda, entre altres llocs, pel far de Espiguette, una construcció del segle XIX classificada com a monument històric. La vida marítima de Grau du Roi està en els canals per on naveguen els vaixells pesquers i en el port esportiu de Port Camargue - Grau du Roi que, amb 5.000 amarraments, és considerat un dels més importants d'Europa. És un bon lloc per a passejar, relaxar-se i respirar l'aire pur de la brisa mediterrània.

A escassos set quilòmetres està el poble d’Aigues-Mortes, una autèntica joia medieval de l'arquitectura gal·la. Està completament emmurallat i molt ben conservat -de fet les seves torres i les seves muralles estan protegides pel Centre des monuments nationaux, una institució que conserva i gestiona més d'un centenar de monuments francesos- i és una parada imprescindible en una ruta pel departament del Gard.

Ciutat medieval de Aigues-Mortes /

CRTL Occitanie

Una visita recomanada a les afores d’Aigues-Mortes és la Maison du Grand Site de France de la Camargue Gardoise, un ecomuseu dedicat al descobriment dels paisatges, les tradicions, la fauna i la flora de la Camargue del Gard.

És molt recomanable posar un punt i final a aquest recorregut per la costa mediterrània d’Occitània a les salines du Midi, on es veuen grans muntanyes de sal, envoltades pels bonics tons rosats dels estanys, on és habitual veure flamencs i agrons entre altres ocells migratoris a més de cavalls i toros en llibertat. Contemplar aquí el capvespre en les salines i veure com va canviant de color l'aigua dels estanys és una experiència única que molts viatgers recordaran durant anys ja que és un lloc excel·lent de França per a somiar i viure sense pressa.

Flamencs en Aigues-Mortes /

Cedida / G. Deschamps

La Côte Méditerranée d'Occitània no sols t'encantarà per la bellesa del seu litoral sinó també per la seva autenticitat, la seva cultura, la seva gastronomia, les seves tradicions i la diversitat d'activitats marítimes i terrestres que ofereix. #ExploreFrance