El monestir més espectacular d'Espanya s'amaga en un preciós poble amagat de Tarragona

A més d'un estil arquitectònic singular, aquest monestir amaga les tombes d'alguns dels reis més importants de la història medieval catalana

El monestir més espectacular d'Espanya s'amaga en un preciós poble amagat de Tarragona

Agència Catalana de Turisme

3
Es llegeix en minuts
Laia Carpio Fusté

Tarragona és una província d'Espanya infravalorada, ja que compta amb pobles desconeguts com Miravet o Siurana que mereixen una visita pel seu encant especial, o Reus, o la mateixa Tarragona, que tenen un gran encant històric i arquitectònic que sol passar desapercebut. Avui parlem sobre un d'aquests llocs amagats que no et pots perdre: un majestuós conjunt cistercenc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1991, on descobriràs un nivell de tranquil·litat incomparable.

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, es troba al poble que li dona nom, a només 30 minuts de Tarragona. Fundat el 1151 per Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona i un dels nobles més importants de la història medieval catalana. El monestir de Poblet va ser construït com un refugi de meditació i treball al voltant de la vida austera de l'Orde Cistercenc. L'estructura combina elements romànics i gòtics que destaquen, com altres joies d'aquest estil que pots visitar, per la seva sobrietat i precisió.

Monasterio de Poblet en la Conca de Barberà /

EPC

L'església abacial és la protagonista del conjunt. La seva portada presenta relleus i motius geomètrics característics de l'estil cistercenc, que representen la puresa i la simplicitat. El rosetó, situat a la façana principal esdevé una font de llum mística que transforma l'interior en un espai celestial, com en aquest impressionant temple que no et pots perdre. Els vitralls filtren la llum natural, i amb jocs de llums realcen els detalls ornamentals de les voltes i columnes.

Els claustres del monestir, amb columnes esveltes i arcs de mig punt, servien com a escenari per a la contemplació i l'estudi de la natura, una de les prioritats dels monjos que hi vivien. De fet, encara que Poblet significa "poble petit" en català deriva del llatí 'populetum', que significa 'albereda', ja que la zona del monestir gaudia d'una rica i diversa vegetació. Als claustres, les capitulars mostren motius vegetals. El conjunt monàstic es complementa amb la sala capitular, on els monjos es reunien per deliberar i prendre decisions importants. Aquest espai lluminós gràcies als seus impressionants finestrals, conserva restes de frescos i escultures que narren episodis bíblics. En aquest espai, també és interessant destacar la presència de les seves ornamentacions en pedra.

Del poder a l'abandonament, fins a ser Patrimoni de la Humanitat

El Monestir de Poblet va ser un gran centre de poder, ja que tenia el control sobre 60 pobles. La seva decadència va començar amb la desaparició de la Corona d'Aragó, la seva principal protectora, i durant segles, el monestir va ser escollit com a lloc de sepultura per als seus reis i nobles. La gran influència del monestir va acabar al segle XIX amb la desamortització de Mendizábal, que va provocar el seu abandonament durant un segle. Saquejos, incendis i el seu ús com a caserna durant la primera guerra carlina gairebé el destrueixen, tot i que les restes dels reis aragonesos es van salvar.

Monasterio de Santa Maria de Poblet /

XAVIER JUBIERRE

El 1930 va iniciar la seva restauració i, el 1940, van tornar els monjos cistercencs que havien estat expulsats. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1991, i avui acull 30 monjos.

Visita i dorm al monestir de Poblet

Notícies relacionades

El monestir obre tots els dies de la setmana de 10:30 a 12:30, i de 15:00 a 18:00. La visita dura entre 30 minuts i una hora, i a través de l'app "Poblet, guia oficial" es pot descarregar una audioguia gratuïta. L'entrada costa 8,50 €, i només es pot adquirir a taquilla.

Com en aquest altre imponent monestir, et pots allotjar a Poblet. L'Hotel Hostatgeria té habitacions que, a més d'oferir la pura calma d'un monestir auster del segle XI, estan equipades amb tots els elements moderns que necessites per al segle XXI.

Temes:

Tarragona