Vida llarga
El científic i oncòleg Silvio Garattini, de 96 anys, explica les claus de la longevitat: «Reduir un 30%…»

Ancianos disfrutando de un juego de mesa. /
Gràcies als avenços científics i tecnològics de les últimes dècades, l’esperança de vida segueix augmentant. El 2022, i ja amb el sotrac de la pandèmia superat, l’esperança de vida a Espanya es trobava en 83,1 anys.
Diversos estudis demostren que els hàbits saludables, com una dieta equilibrada, caminar cada dia o fins i tot mantenir una salut mental estable són factors relacionats amb la longevitat.
Per això, cada vegada resulta més fàcil arribar al llindar dels 90 anys. El respectat científic i oncòleg Silvio Garattini, de 96 anys, és conegut pel seu coneixement en l’àmbit de la longevitat i la vitalitat.
Viure bé
Recentment, el científic va participar en una xerrada a l’auditori de Santa Giulia (Brescia, Itàlia), com relata el mitjà ‘Corriere della Sera’ en què la temàtica de la trobada –titulada ‘Es pot viure bé i durant molt temps’– era precisament la longevitat.
Garattini sempre ha sigut un gran defensor dels hàbits saludables i, també, molt crític amb els perniciosos, com el tabac o l’alcohol. Per això, és un convençut que els bons hàbits són determinants en l’esperança de vida d’una persona.
La importància de l’exercici físic
Segons el científic, fer activitat física és clau: «Provo de caminar almenys cinc quilòmetres al dia, i anualment miro de mantenir aquest objectiu». A més, detalla que és necessari moure’s a un bon ritme, ja que al caminar aquestes distàncies «hi ha d’haver una mica d’esforç, que es tradueixi a respirar amb dificultat i augmentar la freqüència cardíaca».
Un altre detall important que sosté Garattini és que no s’ha de realitzar esport en excés, ja que l’adequat són entre 150 i 300 minuts d’activitat física a la setmana. «El que es faci per sobre d’això no aporta beneficis addicionals», comenta el científic italià.
Una dieta variada i moderada
Mantenir una dieta adequada és un altre dels hàbits saludables que no poden faltar per tenir una esperança de vida més alta. L’especialista assegura que s’ha de seguir la piràmide alimentària, i prioritzar la fruita i la verdura.
Tot i que també defensa que s’ha de menjar variat, ja que «en una dieta vegetariana es mengen proteïnes animals procedents d’ous, formatge i fins i tot de peix. Els vegans, en canvi, corren riscos: sabem que viuen menys, tenen més fractures òssies i han de prendre vitamina B12, que pot ser un factor de risc de tumors», assegura.
Garattini també afirma que la moderació és clau: «Com deien els nostres avis: cal aixecar-se de la taula amb una mica de gana. Les investigacions han demostrat que reduir la ingesta d’aliments en un 30% augmenta l’esperança de vida en un 20%. Menjar poc és un factor de longevitat».
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
-
Ofert per
-
Ofert per