Salut

El doctor Manuel Sans Segarra explica l'origen de l'estrès: "La causa fonamental de la nostra societat actual és l'ego..."

El doctor Manuel Sans Segarra explica l'origen de l'estrès: "La causa fonamental de la nostra societat actual és l'ego..."

Oscar Bayona / RG7

2
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

Manuel Sans Segarra és un metge català que va ser cap de cirurgia digestiva a l'Hospital Universitari de Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat). A més, és força actiu a les xarxes socials, especialment Tiktok, on comparteix entrevistes i xerrades divulgatives.

La principal causa

En una conversa a 'P de Podcast', el metge responia a la pregunta de quina creia que era la causa de les malalties del segle XXI.

A partir del minut 80 de l'entrevista, Sans Segarra s'endinsa en aquest tema i exposa la que per a ell seria la causa de les malalties d'avui dia que, encara que pogués no semblar-ho, té molta relació amb la salut mental.

L'estrès, un desencadenant

El doctor adverteix de les grans conseqüències que té l'estrès en la nostra salut física. Encara que pot semblar que només afecta el nostre benestar emocional, Sans Segarra deixa clar que també perjudica el sistema immunitari: "Està demostrat que un minut d'estrès intens provoca una caiguda del sistema immunitari que dura 6 hores", assegura el metge al vídeo.

Per tant, l'estrès debilita el sistema immunitari i ens deixa més vulnerables a les malalties.

Possibles conseqüències

L'estrès, segons opina el doctor, crea greus problemes, com "infeccions, malalties autoimmunes i càncer."

Tot i que es fa referència a un minut intens d'estrès, Sans assegura que no es tracta d'evitar únicament els moments puntuals de tensió, sinó que també s'ha d'evitar viure en un estat constant d'estrès i acostumar-s'hi.

El doctor explica que la persona que està estressada contínuament allibera "cortisol i catecolamines", substàncies que, tot i ser "necessàries", acaben perjudicant quan es mantenen altes durant massa temps.

Problemes del cor i insomni

I explica que si ambdues romanen a nivells elevats podrien arribar a provocar "trastorns del cor, del ritme, trastorns de tensió arterial, hipertensió, trastorns del metabolisme, del colesterol, trastorns digestius...".

A més, a nivell cerebral, també hi ha conseqüències: "insomni, angoixa, pèrdua de memòria, dificultat en l'aprenentatge i una depressió importantíssima sobre el nostre sistema immunitari", explica a l'entrevista.

L'ego

Notícies relacionades

Sans creu que l'origen d'aquest estrès s'ha multiplicat amb l'estil de vida modern, i inclou un altre element a l'equació: "La causa fonamental de la nostra societat és l'ego i l'estrès que condiciona l'ego, amb la dinàmica vital que determina l'ego".

Per tant, no només és essencial cuidar la nostra salut mental per intentar aconseguir el benestar emocional, sinó també per prevenir i evitar el debilitament del nostre sistema immunitari i, conseqüentment, per tenir menys possibilitats de contraure malalties greus.