El Museu d'Art de Sabadell presenta l'exposició “Sabadell crea: de l'art i l'alta costura a les noves generacions del disseny”

La mostra, que estarà oberta al públic fins al 29 de juny, és la tercera en el marc de la iniciativa “Sabadell es posa de moda” i ret homenatge a creadors sabadellencs, des dels anys 50 fins avui.

El Museu dArt de Sabadell presenta lexposició “Sabadell crea: de lart i lalta costura a les noves generacions del disseny”

El Museu dArt de Sabadell presenta lexposició “Sabadell crea: de lart i lalta costura a les noves generacions del disseny” / D.R.

3
Es llegeix en minuts
Olivia O.

Des del glamur de l'alta costura dels anys 50, fins a les idees de futur que sorgeixen a les escoles de disseny i les firmes que han conquerit celebrities com Lady Gaga, Rosalía o les Kardashian. El Museu d'Art de Sabadell acull fins al proper 29 de juny "Sabadell crea. De l'art i l'alta costura a les noves generacions del disseny", una mostra amb què es tanca el cicle "Sabadell es posa de moda" i que proposa una mirada panoràmica a les dissenyadores i dissenyadors sabadellencs, des del 1950 fins avui. De fet, aquesta ciutat, a més de ser el principal centre llaner del país, també ha donat noms molt importants en el camp de la moda.

Vestits de Toni Miró /

Antonio Miró

Diàleg entre art i moda

El recorregut comença al segon pis del museu, on es proposa, com a pròleg, un diàleg de la moda amb la col·lecció permanent del museu, dedicada a l'art dels segles XIX i principis del XX. Hi són presents tres autors moderns que, des de l'àmbit de l'art i el disseny industrial, s'han implicat en la indumentària i la moda: Joan Vilacasas, Benet Ferrer i Teresa Carbonell. Se'n presenten vestits pintats o estampats, mocadors i barrets, a més d'escultures, dibuixos i ceràmica que els contextualitzen amb la resta de la seva obra.

La secció dedicada a dissenyadors i dissenyadores ocupa la resta del museu, al primer pis i la planta baixa. Els salons de la Casa Turull estan dedicats a Joan Serra, dissenyador d'alta costura de Santa Eulàlia, col·laborador de Pere Formosa i codirector creatiu de la casa entre mitjans dels anys 1950 i finals dels 1970. Serra és un dels autors amb més presència a l'exposició, a tall d'homenatge, amb vestits de carrer.

Vestits de còctel de Joan Serra per a Santa Eulàlia /

D.R.

Reconeixement a Toni Miró

El recorregut de la mostra continua a la sala d’exposicions temporals amb una àmplia selecció de peces de Toni Miró, l’altre dissenyador homenatjat. És la primera vegada que la ciutat dedica un reconeixement a la seva trajectòria. Amb Miró, comparteix espai un bon amic i col·laborador seu, Josep M. Garcia-Planas amb la seva marca de moda masculina The Real Garcia.

Segueix una part dedicada a festa i núvies amb Pep Boluña, que va desfilar a les passarel·les Gaudí i Cibeles els anys 1980 i 1990; Santos López, amb showroom a Barcelona i Nova York, i que ha vestit celebritats com Marisa Paredes, Shakira, Aitana Sánchez Gijón, Ester Expósito, Amaia Salamanca, Maribel Verdú, Úrsula Corberó o Kelly Rowland. I finalment Yolancris, de Yolanda i Cristina Pérez, habituals a les passarel·les de Barcelona, Madrid i fins i tot París, que han vestit Rosalía, Lady Gaga, María Pombo, Dulceida i les germanes Kardashian, així com cantants com Shakira, Paulina Rubio o Beyoncé. De Yolancris s'inclou el conjunt d'abric i vestit que va lluir la també sabadellenca Laura Escanes a les campanades de cap d'any a TV3.

La planta baixa comença amb Txell Miras, una de les dissenyadores més habituals i celebrades del 080; continua amb Alexis Ferrer, reconegut com un dels 10 millors perruquers del món, i Iu Franquesa, creador de la marca de texans Companion, considerada una de les més prestigioses del món pel que fa a denim. Amb ell hi ha dissenyadors joves i emergents com Victor Von Schwartz, i alternatius i heterodoxos com Roberto Piqueras, o Tania Marcial i Clara Navarro, molt compromeses amb la sostenibilitat.

Vestits de nit de Joan Serra per a Santa Eulàlia /

D.R.
Notícies relacionades

Com una aposta de futur, el recorregut tanca un recorregut dedicat a l'Escola Superior de Disseny (ESDi) i a l'Illa, Escola d'Art i Disseny, els dos centres que imparteixen formació oficial en moda a Sabadell, a més d'altres disciplines relacionades amb el disseny en general.

La mostra és un projecte de la Fundació Antoni de Montpalau amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell. Està comissariada per Josep Casamartina i Parassols i Ismael Núñez Muñoz