Salut
Els hospitals de Bellvitge i Viladecans tracten un miler de pacients amb hepatitis C
L'aparició dels antivirals d'acció directa ha estat decisiva en la lluita contra una malaltia que té taxes de curació d'entre el 96% i el 98%
foto 3245490
Els hospitals de Bellvitge i Viladecans, de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, han tractat 1.049 pacients amb hepatitis C des de 2015. D'aquests, 822 casos, els més complexos, han estat tractats a Bellvitge i 227 a Viladecans.
L'aparició dels antivirals d'acció directa, que es van començar a prescriure el 2014, ha estat decisiva en la lluita contra una malaltia que avui dia té taxes de curació d'entre el 96 i el 98%, i en la millora de la qualitat de vida dels pacients.
En aquest sentit, la doctora Mercè Barenys, del servei d'Aparell Digestiu de l'hospital de Viladecans, considera “impactant” la revolució que ha suposat l'aparició dels antivirals d'acció directa “ja que, abans, un 40-50% de pacients havien de rebre tractaments injectables, de llarga durada, mal tolerats i amb taxes de curació d'entre el 20-30% segons genotips”, mentre que els fàrmacs orals actuals permeten tractaments curts d'entre 8 i 12 setmanes amb una bona tolerància i, “el que és més important, amb un índex de curació molt elevat”.
El virus de l'hepatitis C es transmet per via sanguínia i pot evolucionar cap a hepatopaties greus, com la fibrosi avançada o la cirrosi, en un 35% dels casos aproximadament. En aquestes tipologies es concentra actualment l'actuació sanitària pública amb uns tractaments que inicialment rondaven els 60.000 euros, però que ara han reduït el preu fins al cost d'entre 8.000 i 13.000 euros.
“S'ha dut a terme un esforç molt important durant els tres últims anys, tant des del punt de vista econòmic com humà i s'han aconseguit taxes de curació espectaculars”, destaca el doctor Josep Castellote, del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari de Bellvitge, servei que tracta aquests pacients al costat del Servei de Malalties Infeccioses en el cas de pacients coinfectats amb VIH.
Per una altra banda, els hospitals de Viladecans i Bellvitge tenen identificades unes 300 persones que són portadores dels virus de l'hepatitis C, però que fins ara no han desenvolupat cap símptoma de la malaltia. El seguiment que porten a terme els dos hospitals sobre aquest grup de persones permet mantenir controlada la possible evolució de la malaltia i iniciar actuacions de manera precoç en cas de ser necessari.
Notícies relacionadesAmb la mirada posada en una possible erradicació de la malaltia a mitjà termini, la prevenció i l'actuació sobre el grup de població que és portadora del virus sense saber-ho encara són factors fonamentals. “Hi ha molta hepatitis C amagada, s'estima que un 40% de malalts que són portadors del virus no ho saben i actuen com a esglaó de contagi”, afirma el doctor Castellote. En aquesta mateixa línia, la doctora Barenys destaca la necessitat de mantenir la dotació de recursos per continuar incidint en la prevenció de la infecció nosocomial, l'augment de les precaucions entre els grups de risc i la detecció de nous casos.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia