Viladecans demana la reducció de les ràtios escolars

El ple ho sol·licita unànimement la setmana en què el Departament d’Educació ha anunciat que reduirà la ràtio en escoles públiques d’altres municipis del Baix Llobregat

Viladecans demana la reducció de les ràtios escolars
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple Municipal de Viladecans, mitjançant una declaració institucional acordada de forma unànime, va demanar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya la reducció de la ràtio a les aules de tota la ciutat per garantir la continuïtat de tots els projectes educatius i millorar la qualitat educativa. A més, els regidors viladecanencs (el PSC, ERC, Cs, els comuns i Podem) van instar el Govern català que es mantinguin els claustres i els recursos d’atenció a les necessitats educatives especials i els recolzaments intensius per a l’escolarització inclusiva, així com els serveis educatius en general, especialment els equips d’assessorament i orientació psicopedagògica.

La declaració institucional reconeix que, en els últims anys, Viladecans pateix un fort descens de la natalitat, que contrasta amb una etapa anterior en què s’havien produït molts naixements, que havien obligat a augmentar els centres educatius existents i a crear-ne d’altres nous. «Encara tenim a la ciutat dos centres en mòduls; des de fa 10 anys», afirma el document. Fruit d’aquesta baixada de la natalitat, en els últims anys Viladecans ha vist com tancaven línies de diferents escoles, «amb el dolor que això suposa per al centre i per a la seva comunitat educativa, a part dels problemes de pèrdua de professorat i de recursos que comporta».

La baixada de ràtios permetrà, d’una banda, repartir l’impacte del descens de naixements entre els centres, però sobretot és una eina d’atenció a la diversitat i qualitat educativa. Els docents han d’abordar múltiples ritmes d’aprenentatge dins de l’aula, i és evident que, com menys alumnes, millor serà aquesta atenció. Afegeixen que el fet que a les classes hi hagi menys alumnes també ajudarà a afrontar millor el degoteig de la matrícula viva (l’arribada de nous alumnes a mig curs), que en els últims anys ha crescut i que han hagut d’assumir per complet dos centres de la ciutat.

El document consensuat per tots els grups polítics afirma que Viladecans sempre ha estat al capdavant de la inversió educativa, mitjançant diversos projectes d’innovació, de renovació d’espais, de plans d’entorn, de creació de xarxes, formacions específiques, educació emocional i perspectiva 360, «que ens ha fet crear un projecte educatiu de ciutat que ens ha situat per sobre de la mitjana catalana en resultats educatius i en la lluita contra l’abandonament escolar».

Notícies relacionades

Aquesta mateixa setmana el Departament d’Educació ha anunciat que reduirà la ràtio a les escoles públiques de primària de GavàSant Boi el curs vinent.

Més notícies de Viladecans a l’edició local d’EL PERIÓDICO