EVOLUCIÓ DEL MERCAT
Els preus de la vivenda pujaran un 16% en dos anys a Catalunya
L'increment se situarà per sobre de la mitjana espanyola per la pressió de l'àrea metropolitana
Un estudi del professor Oliver considera que la nova producció s'estabilitzarà en les 127.000 vivendes a l'any
icoy35961354 meeting point161019170308
Ningú dubta que la recuperació del sector immobiliari és un fet. I tot apunta que aquesta millora es concreta en augments de producció, de transaccions i, sobretot, de preus del mercat. Els experts esperen creixements significatius ja aquest any i el pròxim en tots els vessants del mercat. Però, pel que fa als preus, s’apunta una alça del 5,5% el 2016 i del 6,8% el 2017. Una dinàmica que no és previsible que s’inverteixi mentre el Banc Central Europeu (BCE) mantingui la seva actual política monetària.
Almenys aquesta és la previsió que realitza el professor d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Oliver a l’estudi Perspectives del mercat de la vivenda a Espanya 2016-2018, realitzat per a la firma Anticipa Real Estate, en l’antic servicer de CatalunyaCaixa.
Les expectatives d’increment de preus són superiors per a Catalunya: del 7,5% aquest any i del 8,9% el 2017. És a dir, més del 16% en dos anys. La pressió de la corona metropolitana, on els preus es mouen a un ritme similar al de Barcelona eleva els valors mitjans respecte al conjunt d’Espanya. Sigui com sigui, el mercat ha entrat en una dinàmica que pot donar pas a dificultats a mitjà termini.
Malgrat la caiguda registrada en el preu a conseqüència de la crisi, la capacitat de compra és sensiblement inferior a la prèvia al boom immobiliari. La pèrdua de quatre milions de llocs de treball després de l’esclat i la congelació salarial que va acompanyar aquesta circumstància subratlla una capacitat de compra molt limitada per part dels joves.
Segons Oliver, amb l’augment dels preus esperat en els pròxims anys, l’increment acumulat des del 2013 se situa ja a prop del 20%. «No és un senyal d’alarma», va afegir durant la presentació de l’estudi en el marc del Barcelona Meeting Point. Respecte als valors del 2007, els preus mitjans se situaran a finals del 2017 encara en el 24% per sota dels màxims assolits durant la bombolla. De fet, la caiguda entre el 2007 i el 2013 va ser del 36,6%, cosa que va portar l’economista a considerar que «no hi ha risc de bombolla com la que hem conegut en aquest moment», va comentar.
EFECTE DEMOGRÀFIC
L’estudi destaca que el ritme de producció de vivenda nova a Espanya es pot situar al voltant dels 127.000 pisos a l’any. Una mica lluny de la recent expectativa plantejada per la CEOE de 150.000 vivendes, però més ajustada als ritmes demogràfics d’Espanya. «La formació de noves llars apunta que aquesta serà la producció necessària», va destacar Oliver. Millora, així mateix, el ritme de les transaccions. En la seva opinió, la demanda de nova vivenda per increment de llars a Espanya es mou entre els 108.000 del 2016 i els 127.000 previstos el 2018. Oliver va ressaltar que la població entre els 16 i els 64 anys, bàsicament la que compon la població activa, es mourà a la baixa els pròxims anys. «Aquesta població haurà de ser substituïda per nova immigració», va vaticinar l’economista.
L’afany dels inversors per participar en el mercat espanyol és un altre dels factors que pressionen els preus. Malgrat que els grans inversors demanen estabilitat política i la formació d’un govern a Espanya, es manté disposats a invertir. «Hem comparat actius residencials a Barcelona, ens fixem un objectiu de 3.000 euros per metre quadrat. Ens plantegm anar per davant del mercat», va comentar John Carrafiell, soci fundador de Green Oak, que va participar en una de les taules rodones d’inversors institucionals del Meeting Point.
El 2018 es produiran 480.000 compravendes, per sobre de les 450.000 que s’esperen el 2017 i les 419.000, el 2016. L’estudi d’Oliver, no obstant, considera que la sortida del parc de vivenda preparada per a la venda –usada i nova– es resoldrà amb lentitud.
El ritme d’absorció del parc també serà lent a Catalunya. Es mourà dels 127.000 i els 107.000 entre el 2015 i el 2018, mentre es manté el d’obra nova pendent d’ús (de l’entorn de les 90.000 vivendes). Per la seva part, les transaccions arribaran durant el 2018 a les 78.000 unitats, un 29% més respecte de les 55.000 del 2015.
EFECTES SOBRE EL LLOGUER
Notícies relacionadesOliver va coincidir amb el conseller delegat d’Anticipa Real Estate, Eduardo Mendiluce, que un dels reptes a Espanya actualment és augmentar el parc de la vivenda de lloguer. De la mateixa manera que els sous baixos «han arribat per quedar-se –va comentar Mendiluce– el lloguer ha vingut per quedar-se».
En la seva opinió, a Espanya es necessiten grans operadors de vivendes de lloguer, cosa que ajudarà a afavorir la contenció de preus.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia