nova normativa
Foment adverteix d'una paràlisi de l'activitat immobiliària a Catalunya
Els presidents de la patronal i de l'APCE reclamen que la Generalitat no porti al Parlament el decret que limita el lloguer
Josep Sánchez-Llibre, portaveu d’Unió. /
Foment del Treball ha advertit aquest dijous que les modificacions normatives i les noves regulacions en matèria de vivenda impulsades per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amenacen l’activitat del sector immobiliari i poden conduir-lo “a la paràlisi”, segons han posat de manifest el president de la patronal catalana, Josep Sánchez-Llibre, i el de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Lluís Marsà.
Tots dos han destacat el risc de provocar una contracció de l’oferta de vivenda a Catalunya, i particularment a Barcelona, i un increment de preus. Així mateix, han demanat a la Generalitat que reconsiderin la possibilitat de no portar al ple de dimecres que ve el decret pel qual es limiten els lloguers a Catalunya aprovat pel Consell Executiu a primers d’aquest mes. “El Consell de Garanties Estatutàries ja ha dit que es tracta d’un decret il·legal. El millor és que ho reconsiderin i no el portin al Parlament. I tot i així, hi ha la possibilitat que es presenti un recurs d’inconstitucionalitat des de Madrid”, ha assenyalat Sánchez-Llibre.
La patronal lamenta l’“erràtica profusió legislativa dels últims vuit mesos i que poden provocar l’efecte contrari al que es pretén”, ha detallat el secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo. Amb els canvis normatius Foment es refereix a la modificació del Pla General Metropolità per a l’obtenció de vivenda de protecció pública i el decret llei de contenció de renda als contractes d’arrendament de vivenda.
Quota de 30% de vivenda protegida
En el primer cas, en què s’imposa una quota de 30% de vivenda protegida en totes les noves promocions i rehabilitacions per sobre dels 600 metres quadrats, “en lloc de solucionar el problema, provocarà un efecte contrari, ja que podrà causar una paràlisi en l’activitat del sector i afegirà pressió sobre els preus al generar un desequilibri entre oferta i demanda”, planteja Foment.
Pel que respecta a la contenció de rendes, la patronal defensa que aquesta mesura “penalitza les empreses que actualment tenen capacitat per augmentar l’oferta de vivendes de lloguer”.
Les patronals recorden que el parc de vivenda nova assequible a Catalunya és pràcticament inexistent. Al final del 2018, segons xifres del Ministeri de Foment, es van construir un total de 633 vivendes protegides, de les quals el 90,5% van ser de promoció privada. “Aquestes xifres evidencien la necessitat d’una ferma aposta per la vivenda protegida per part del sector públic”
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació