aturada en l'activitat
La superfície visada per a vivenda cau un 46% a Barcelona en el primer semestre
El nombre de vivendes visades a Catalunya va ser de 7.866, un 12% més que en el primer semestre del 2018
zentauroepp46950303 solar por construir190709130905 /
La caiguda de l’edificació a Barcelona és un fet amb i sense 30%. La superfície visada a la capital catalana per a la construcció de vivenda nova va caure un 46% en el primer semestre del 2019. Es tracta de les llicències presentades fa més o menys un any, abans que entrés en vigor la normativa que obliga a incorporar un 30% de vivenda social en les noves promocions i rehabilitacions superiors a 600 metres quadrats. En aquest període s’han visat 127.000 metres quadrats menys que en el primer semestre del 2018, per a 858 vivendes, un 28,5% menys que un any abans i un total de 196 projectes, un 8,8% menys. Les xifres contrasten amb les del conjunt de Catalunya: 7.866 vivendes noves, amb un 12% d’augments.
Aquesta situació resulta preocupant per als responsables del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Segons la seva directora general, Sònia Oliveras, “tot i que és cert que aquestes dades coincideixen en el temps amb la mesura municipal, encara és d’hora per valorar l’impacte d’aquesta decisió, ja que és previsible que es produeixi un repunt en l’últim tram de l’any que coincideixi amb l’acceleració de projectes que es va produir abans que la normativa entrés en vigor”. Una altra cosa és el que pot passar el 2020, quan s’aprovin les llicències presentades a començaments d’aquest any. Diferents fonts apunten a un embús de l’activitat. L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), va publicar la setmana passada una caiguda d’obra nova iniciada del 62% en el primer semestre d’aquest any a Barcelona.
Traves administratives
Notícies relacionadesQue les dades s’avancin a una realitat previsible té interpretacions alienes a la normativa. “Les traves administratives per dur a terme una nova edificació són molt elevades i, en gran manera, desincentiven els inversors”, ha apuntat Oliveras, una circumstància que també es produeix en el marc de la rehabilitació; l’Administració ha de simplificar els processos i buscar estratègies de finançament perquè la rehabilitació es pugui portar a terme, ha explicat Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi.
Malgrat la situació de Barcelona, en el primer semestre la superfície total visada (tota l’activitat immobiliària) va registrar un increment del 5,5%, fins als 2,3 milions de metres quadrats visats, i destaquen els projectes de menys de 500 metres quadrats, que van registrar un increment del 9%, amb 643.141 metres quadrats. “S’estan fent operacions petites, i això ens agrada perquè significa més activitat: més llocs de treball, més arquitectes ocupats, més promotors...”, ha destacat Bestraten.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid