Troba el teu habitatge a barcelona

Gonzalo Bernardos té el culpable de dinamitar el mercat de l’habitatge: «Mirar cap a un altre costat…»

ACN

1
Es llegeix en minuts
Pedro Sanjuán

El Govern espanyol està decidit a posar límit a l’expansió dels pisos turístics i acabar amb la gran oferta il·legal de pisos de lloguer de curta durada que agreuja el problema de l’accés a l’habitatge. A Barcelona, per exemple, hi havia 10.000 pisos de lloguer turístic amb llicència el 2024, amb la intenció de l’alcalde Jaume Collboni que el 2028 no n’hi hagi cap.

L’economista i professor d’Economia de la Universitat de Barcelona Gonzalo Bernardos ha explicat la seva visió sobre l’emergència habitacional i sobre «si el lloguer turístic dinamita el mercat de l’habitatge». Sota el seu punt de vista, a Espanya «s’ha fet malament» la regulació d’aquest tipus de pisos.

«En primer lloc, a cap barri hi ha d’haver més del 5% d’habitatges d’ús turístic», sintetitza en un pòdcast al costat de l’advocat Juan Carlos Rodríguez Tur. «En segon, ha de ser un edifici independent, hem de catalogar aquests habitatges com a activitat econòmica, igual que un hotel, han de pagar IVA».

«Hem de generar estrelles per clarificar quin tipus d’establiment és. I s’han d’exigir una sèrie de prestacions: la ventilació, els metres quadrats de les habitacions, com fer la cuina…», continua.

«Finalment, els fem pagar una taxa turística i una part d’aquesta taxa va per a millores del barri i una altra a millores de la ciutat», conclou Bernardos.

Notícies relacionades

Segons el professor, això és el que s’hauria d’haver fet des del primer moment. No obstant, el problema rau en el que ha fet l’Administració. «¿Què ha fet? Doncs com sempre, mirar cap a un altre costat…».

Malgrat la situació respecte als lloguers, l’economista vaticina que el 2025 arriba amb canvis econòmics que seran positius per a la ciutadania i ajudaran a un creixement de l’economia, i assegura que «veurem els joves comprar massivament un habitatge».