Troba el teu habitatge a barcelona

Consell Executiu

La Generalitat crea un registre de grans tenidors per saber quants pisos buits hi ha a Catalunya

Els tràmits per sol·licitar un habitatge protegit se simplificaran i els adquirits per tempteig i retracte passaran a ser socials de manera permanent

Els constructors de pisos podran tramitar una llicència exprés per començar les obres abans del permís definitiu

La Generalitat crea un registre de grans tenidors per saber quants pisos buits hi ha a Catalunya

JORDIOTIX

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els propietaris que tinguin cinc o més vivendes a les denominades zones tensades de Catalunya hauran d’inscriure’s en un nou registre de grans tenidors i comunicar la xifra de pisos dels que són titulars, segons ha acordat aquest dimarts el Consell Executiu de la Generalitat, que ha donat llum verda un nou paquet de mesures en matèria d’habitatge. «És un registre que ja estava contemplat en la normativa actual i que diversos grups parlamentaris havien reclamat desplegar», ha explicat la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque. La creació d’aquest inventari, per al qual encara no hi ha data, formava part també dels acords pactats amb els Comuns per a la investidura del president Salvador Illa.

D’aquesta manera, ha afegit Paneque, «podrem saber quants grans tenidors i quines propietats hi ha a Catalunya i quin marge tenim de mobilització d’aquests habitatges, també ens permetrà saber si aquests pisos són buits o no, així que tindrem dades més ajustades del parc d’habitatge». I és que, entre altres mesures aprovades aquest dimarts, també està previst que a partir d’ara es consideri infracció greu el fet que un propietari no faciliti informació a l’administració sobre si les seves vivendes estan buides o ocupades.  

La titular de Territori i portaveu del Govern ha indicat, així mateix, que aquest dimecres iniciarà el tràmit parlamentari per a la creació del cos d’inspectors, previst en unes 175 persones, que «es posa en marxa de manera conjunta entre les àrees d’Habitatge i Consum per fer seguiment del règim sancionador».

La llicència exprés i l’habitatge protegit

Com ja va anunciar la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, també es crearà la nova llicència exprés o llicència prèvia bàsica, que permetrà als constructors posar en marxa algunes fases inicials d’una obra abans que els n’arribi el permís definitiu. «Aquesta nova llicència retallarà els terminis entre sis i vuit mesos», ha indicat Paneque, que ha defensat que aquest permís no interferirà ni afectarà el projecte executiu d’aquesta promoció d’habitatges.

Per reforçar el parc de protecció oficial, el Consell Executiu ha decidit ampliar els supòsits en què l’Administració pot exercir el dret de tempteig i retracte per adquirir pisos a grans tenidors en municipis tensionats. Aquests habitatges passaran a ser qualificats de protecció oficial de manera permanent, «cosa que assegura que el parc d’habitatge social de titularitat pública continuarà creixent».

Notícies relacionades

A més, les persones que vulguin inscriure’s en el Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial «hauran de portar a terme menys tràmits i es podran registrar per optar a promocions concretes». Això sí, ha aclarit la portaveu, «no hi ha cap previsió de modificar els requisits per a aquests sol·licitants», que han d’acreditar un mínim de tres anys de residència al municipi, i no els 10 que ha proposat Junts.

Les mesures anunciades, ha dit la consellera, han sigut acordades prèviament amb ERC i els Comuns. I és que, una vegada aprovats els decrets, han de ser convalidats per una majoria al Parlament i el Govern vol que sigui de la mà dels seus dos socis d’investidura. De fet, l’Executiu està immers, en aquests moments, a donar un reconeixement al compliment dels pactes subscrits i concedeix focus tant als republicans com els Comuns per lluir els èxits de les comissions bilaterals amb l’Estat. Els primers han mirat de ser protagonistes de la condonació del deute del FLA, mentre que els segons es van reunir aquest dilluns amb Salvador Illa per reclamar que s’accelerin els acords en matèria d’habitatge, la carpeta en què ha tornat aquest dimarts a incidir el Govern.