DESPRÉS DE LA SEVA ESTRENA A MOVISTAR+

Els policies parlen sobre la sèrie 'Antidisturbios': «Si li agrada a Rufián, posa't en el pitjor»

Afirmen que la ficció els retrata com a «violents, drogoaddictes i desequilibrats» i creuen que pot «malmetre» la seva feina al carrer

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya afirma: «És del millor que he vist mai», i assegura que és «un documental»

antidisturbios

antidisturbios

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

«Si li agrada a Gabriel Rufián, posa’t en el pitjor». És l’opinió d’un veterà uiper (agent de les UIP o antiavalots) de la Policia Nacional sobre la polèmica amb la sèrie ‘Antidisturbios. Fa al·lusió al tuit del polític d’Esquerra Republicana en el qual recomana veure-la i assegura: «És del millor en sèries que he vist mai. No és una sèrie, és un documental».

Un altre subinspector d’antiavalots, que fa un any va participar en el desplegament contra les protestes de la plaça Urquinaona de Barcelona, creu que alguns aspectes de la sèrie poden «fer mal». «Nosaltres estem tot el dia al carrer, fa un any a Barcelona vaig veure l’odi als ulls de moltes persones. No crec que gaire molt prudent que s’expliquin els nostres protocols i maneres de treballar en una sèrie».

Guions supervisats

La desena de policies antiavalots consultats per EL PERIÓDICO creuen que la sèrie «està molt ben aconseguida i ambientada formalment», en paraules d’un d’ells. De fet, Rodrigo Sorogoyen, el director, va comptar amb la col·laboració d’integrants de les UIP.  I els guions, almenys, uns esborranys, van ser supervisats per integrants de la Policia Nacional, segons van confirmar a aquest diari. Un subinspector afegeix que «el Puma 93 existeix i és un equip real de UIP de la Policia que és al carrer. En la sèrie surten fins i tot els seus números d’identificació reals». 

Un altre veterà uiper, que treballa a Catalunya, explica que «es tracta d’una ficció i en molts sentits no reflecteix la realitat, igual que aquella sèrie Periodistas no reflectia, suposo, el que és una redacció d’un diari». «La imatge que trasllada de nosaltres no és bona. Fa més de 15 anys que soc a la unitat i mai he vist una bandera ni un adhesiu franquista a cap furgoneta, com es veu en un dels capítols», assegura.  

El que ha molestat als uipers és el tractament dels personatges principals: els sis integrants d’un equip, anomenat Puma 93, que participen en el desallotjament d’una vivenda a Madrid que acaba en tragèdia. «Un pren cocaïna, l’altre li dona a la marihuana, un tercer és un desequilibrat...No n’hi ha ni un de normal», remarquen. I afirmen que aquests casos són una minoria absoluta, un percentatge molt petit entre els 2.400 antiavalots del cos, el mateix que hi pot haver en altres col·lectius.

«Una porqueria»

‘Antidistubios’ ha aixecat polseguera entre els sindicats de la policia. Els tres sindicats majoritaris, Jupol (Justícia Policial), el SUP (Sindicat Unificat de Policia) i la CEP (Confederació Espanyola de Policia) han criticat durament la sèrie. Des del primer qualifiquen la ficció d’«autèntica porqueria que taca la imatge de la UIP (Unitat d’Intervenció Policial) i dels professionals que componen una unitat d’elit de la Policia Nacional».

El seu portaveu, Pablo Pérez, assegura, en declaracions a EL PERIÓDICO, que la sèrie «ha ofès gairebé tots els companys» de la UIP: «No hi ha per on agafar-la. Qui coneix com funcionen aquest tipus d’unitats sap que els agents que en formen part no només no són drogoaddictes ni violents, sinó tot el contrari. Els companys de les UIP són supersans, porten dietes estrictes, van al gimnàs, es cuiden molt, no beuen alcohol».

L’exemple de Catalunya

Pérez afegeix: «Les UIP estan entrenades per mirar d’evitar l’enfrontament. Els companys d’aquesta unitat només actuen quan no els queda cap més remei. El millor exemple és el que va passar a Catalunya, on els agents van aguantar carros i carretes abans d’intervenir, només realitzant tasques de contenció fins que van ser atacats i la situació ja es va fer insostenible».

Per la seva banda, el SUP assegura que la ficció està «molt allunyada de la realitat» i enumeren que els treballadors de la UIP «són persones normals» i «defensors de l’ordre institucional». A més, des del sindicat unificat mostren el seu recolzament a la UIP com a «unitat d’elit de la Policia Nacional reconeguda internacionalment».

Notícies relacionades

Quant a la CEP, ha enviat un escrit a la Direcció General de la Policia exigint que s’investigui qui va donar els permisos per rodar la sèrie en instal·lacions policials i va autoritzar que funcionaris policials assessoressin els guionistes i el director. Segons la seva opinió, ‘Antidisturbios’ presenta els policies com a «violents, inestables i amb addiccions a les drogues».

Altres fonts de Policia Nacional van insistir que ‘Antidistubios’ és «una sèrie de ficció, no un documental». I van explicar que hi ha centenars de sèries als Estats Units sobre policies corruptes i fins a presidents de govern assassins, en al·lusió a ‘House of Cards. «Hi pot haver companys a qui no els agradi la sèrie, com a mi no m’agrada ‘La isla de las tentaciones’. N’hi ha prou amb no veure-les», afegeixen.