uan firmes un contracte bancari, ¿n’entens tots els termes? ¿I quan arriba l'extracte de la pòlissa d'assegurança? ¿Saps quins són els factors que cal tenir en compte a l'hora de triar el pla de pensions que millor s'adapta a les teves necessitats? ¿Creus que tens la cultura financera necessària per viure amb més seguretat el dia a dia?
Segons un informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'avaluació dels coneixements financers dels espanyols és d'un sis sobre deu de mitjana, amb un 70% dels individus amb coneixements mitjans i alts, enfront d'un 25% amb baixos o molt baixos.
Per desenvolupar-nos en el nostre dia a dia és fonamental entendre i tenir certs conceptes bàsics en matèria financera. No cal que ens convertim en experts, però sí que tinguem una comprensió prou àmplia per treballar en tot el que ens afecta directament en el nostre dia a dia o coneixent com es fan servir eines que ens permeten realitzar operacions digitals, protegint la informació personal i evitant possibles fraus.
Per això et proposem que et posis a prova amb aquest joc sobre finances!
En el nostre dia a dia, les famílies afrontem multitud de tasques financeres (gairebé sense adonar-nos-en), en què prenem certes decisions a què pot ser que no donem la importància que realment mereixen.
En la nostra rutina, tenim interioritzats desenes d'actes com anar al supermercat i pagar amb targeta (fins i tot via app), anar a un caixer a retirar efectiu, realitzar transaccions instantànies, contractar serveis, sentir a la televisió determinades notícies... Accions per a les quals resulta imprescindible comprendre el que estem fent i, sobretot, conèixer conceptes com IRPF, inflació, interès, pressupostos, actius, punt bàsic, crèdit, deute... que hauríem de tenir com a part del nostre vocabulari habitual. I el bon hàbit a la llar d'involucrar-hi tots els membres de la família. D'aquesta manera, fins i tot s'automatitzaran incloent-los en la rutina diària.
Perquè només així serem capaços de planificar el nostre futur a nivell financer, prendre les decisions que més ens convenen i triar els productes i serveis que realment necessitem i ens ajudin a millorar el nostre confort financer. Sigui quina sigui la idiosincràsia de cada família, les seves rutines, aficions o codis interns.
L'educació financera és un dels pilars fonamentals de l'estratègia de banca responsable de Banco Santander. L'entitat manté una ferma aposta per l'empoderament financer de les persones, i l'educació financera és el primer pas per aconseguir aquest objectiu. Per això, compta amb un important nombre d'iniciatives dirigides a quatre segments de la població:
El 2020, l'entitat va facilitar educació financera a més de 716.000 persones, xifra que suposa un 30% més de beneficiats que l'any anterior. ¿Com? A través d'un complet programa d'iniciatives que tenen l'objectiu últim d'assegurar comportaments financers necessaris per adoptar decisions financeres adequades i aconseguir el benestar financer.
Tota la feina que Banco Santander realitza en matèria d'educació financera ha contribuït al fet que l'entitat hagi estat reconeguda recentment com 'Millor Banc d'el Món en Inclusió Financera' per la revista Euromoney.