Els ciutadans debaten sobre el model urbanístic de Barcelona
El 7 de maig passat es va dur a terme un taller sobre urbanisme al Palau Robert de Barcelona organitzat per la Generalitat de Catalunya, en el marc del projecte Ciutats Somiades, en col·laboració amb la consultora Idees For Change, especialitzada en la millora dels espais públics a través de la transformació digital i la innovació, i el suport de Lichen, un laboratori d'innovació socia l que, mitjançant la creativitat i la tecnologia, dissenya espais i processos de participació ciutadana per crear solucions inclusives capaces d'afrontar els grans reptes actuals.
Un total de 21 persones van participar en aquesta jornada dedicada a debatre sobre les principals problemàtiques que afecten la convivència dels ciutadans de Barcelona. Amb el títol 'El barri et cuida: la ciutat feliç és la compartida', el principal objectiu de l'activitat va ser buscar solucions per construir un model urbanístic que permeti als ciutadans viure de manera més harmònica i feliç.
Abans d'entrar en matèria, els organitzadors del taller van explicar algunes de les iniciatives que porta a terme Lichen amb la finalitat de millorar la convivència de les ciutats. Un exemple és el Laboratori Ciutadà de Salut Urbana de Lichen, amb què a través de la ciència ciutadana i l'experimentació s'identifiquen necessitats i s'impulsen idees comunitàries i creatives per millorar la qualitat de vida als barris de Barcelona. Una altra de les iniciatives que es van ressaltar a la presentació del taller va ser LAB11+, un espai obert i accessible per impulsar el desenvolupament d'idees comunes que ajudin a revitalitzar el centre històric de Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia. També a la capital catalana, concretament al districte de Sant Martí, Lichen lidera el projecte col·laboratiu Magatzem de Residus, que busca generar espais de reflexió, diàleg i pràctica col·lectiva al voltant de la gestió i transformació de residus orgànics.
L'objectiu del taller va ser cercar solucions per construir un model urbanístic que permeti als ciutadans viure de manera més feliç.
Problemàtiques i solucions
Així, en un primer lloc, els assistents van haver de puntuar en una escala de l'1 al 10 un total de cinc àmbits temàtics que afecten els ciutadans de Barcelona: mobilitat sostenible i saludable; economia circular i consum responsable; espais verds i biodiversitat; implicació social i participació ciutadana; i planificació urbana inclusiva i accessible. En aquest apartat, els eixos amb menys puntuació van ser la mobilitat i el consum responsable i el que va rebre una qualificació més alta va ser la implicació ciutadana.
Posteriorment, els participants van haver de situar en un mapa de Barcelona les preocupacions que inquieten els veïns de cada barri. D'aquesta manera, les queixes per la seguretat viària, la brutícia als carrers, la gentrificació, la falta d'espais verds i la pèrdua de comerços locals van ser alguns dels punts que es van repetir més al llarg de la jornada. “Cada vegada veiem menys comerços locals i tradicionals als barris de Barcelona: avui és gairebé impossible trobar merceries a la ciutat”, va lamentar una de les assistents.
A partir d’aquesta radiografia urbanística, els participants van iniciar un debat sobre com es podrien millorar els conflictes assenyalats anteriorment. “Hauríem de revisar el passat en alguns aspectes, abans la nostra economia es basava en un model més circular”, va assenyalar una participant; "és important escoltar l'altre, cadascú té una experiència única i diferent, però igual de vàlida que les altres", va comentar un altre dels participants; “hem d'aplicar el sentit comú i la humanitat en les decisions que afectin els ciutadans”, va subratllar una tercera participant.
Habilitar pàrquings a les entrades de la ciutat; conscienciar la ciutadania sobre com millorar la gestió de l'aigua a nivell domèstic; regular els materials del ‘packaging’ dels productes que es venen als comerços de la ciutat perquè siguin més respectuosos amb el medi ambient; aprofitar els interiors de les illes de l'Eixample per construir zones verdes comunitàries com horts i jardins, i connectar persones joves amb gent gran perquè puguin acompanyar-les i cuidar-les. Són algunes de les accions concretes que es van destacar en la darrera fase del taller.
“Hauríem de revisar el passat en alguns aspectes, abans la nostra economia es basava en un model més circular”
Ciutats Somiades
Aquest és el tercer dels sis tallers que organitza la Generalitat de Catalunya en el marc del projecte Ciutats Somiades, que busca implicar els ciutadans en les decisions urbanes que afectaran les urbs catalanes en un futur no gaire llunyà. Aquests tallers, a més, s'emmarquen a l'exposició Somia la Ciutat, comissariada per l'arquitecte Roger Subirà, que mostra algunes de les iniciatives urbanístiques i arquitectòniques impulsades per més de 30 equips, tant locals com internacionals. Així, l'exposició barreja un conjunt d'imatges que ajuden a imaginar un futur urbà més optimista i sostenible i ho fa a través de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.
Els propers 11 i 14 de maig es duran a terme dos tallers més sobre aquest projecte de participació ciutadana. Així, el divendres 11 de maig, a les 15 h, es durà a terme un taller sobre ciència ciutadana on podran participar un total de 20 estudiants interessats en urbanisme. D'altra banda, el diumenge 14 de maig, també a les 11 h, tindrà lloc un altre taller pensat per a la ciutadania en general. Així mateix, després de la finalització dels dos tallers, els assistents tindran l'oportunitat de fer una visita guiada a l'exposició Somia la Ciutat, que acull el Palau Robert fins a l'11 de juny i que mostra algunes de les iniciatives urbanístiques i arquitectòniques més destacades que es estan duent a terme actualment, de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà. Els interessats es poden apuntar en aquest formulari.