Barcelona celebra el Festival Ciutats Somiades
Un esdeveniment que servirà per clausurar l?exposició Ciutats Somiades, que ha acollit el Palau Robert des del 22 de març, i el projecte de tallers ciutadans impulsat per la Generalitat de Catalunya
Inclusives, feministes, verdes i digitals.. Les ciutats del futur ja comencen a configurar-se. Durant els últims dos mesos, Barcelona s’ha convertit en un espai de reflexió i debat en el qual la ciutadania ha pogut expressar les seves principals inquietuds i preocupacions. D’una banda, des del 22 de març, el Palau Robert de Barcelona ha acollit l’exposició Ciutats Somiades, una mostra comissariada per l’arquitecte Roger Subirà, que recull alguns dels projectes més destacats en el marc urbanístic actual. D’altra banda, la Generalitat de Catalunya ha impulsat un conjunt de tallers dirigits a joves estudiants d’arquitectura, famílies barcelonines i ciutadans interessats en urbanisme i organitzats per la consultora Ideas for Change especialitzada en la millora dels espais públics a través de la transformació digital, i el laboratori d’innovació social Lichen.
Per clausurar aquestes dues iniciatives, l’11 de juny, se celebrarà als Jardins del Palau Robert el Festival Ciutats Somiades, una trobada l’objectiu de la qual serà fer una reflexió conjunta al voltant dels principals reptes que afronten les ciutats del futur. Una jornada que servirà per reconèixer i posar en valor les propostes que més de 200 ciutadans han elaborat al llarg dels tallersque s’han celebrat en el marc de l’exposició Ciutats Somiades. Serà, així, una jornada dirigida a tots aquells ciutadans que vulguin formar part del debat sobre com ha de ser la Barcelona del futur.
Activitats didàctiques
El programa s’engegarà a les onze del matí i finalitzarà a les tres de la tarda. Al llarg d’aquestes quatre hores, es portaran a terme un conjunt d’activitats relacionades amb els temes tractats tant a l’exposició com en els tallers. Així, des de les onze del matí fins a les dues del migdia, els més petits podran participar en el taller Kapla, una activitat en la qual podran construir la seva ciutat a gran escala utilitzant un total de 1000 peces de fusta per representar edificis emblemàtics, treballar la geometria dels espais i coordinar connexions i moviments urbans.
Paral·lelament, a les onze del matí també se celebrarà la taula rodona Les ciutats del futur, moderada per EL PERIÓDICO. Hi participaran l’arquitecte creatiu, Josep Miàs; l’arquitecta i directora de l’Institut Català del Sòl, Incasòl, Maria Sisternas; el reconegut dissenyador d’espais Isern Serra; i dos dels estudiants d’arquitectura que van participar en les jornades organitzades pel laboratori d’innovació ciutadana Lichen. A la taula es debatran alguns dels temes que han sorgit al llarg d’aquests últims mesos, com la mobilitat sostenible, l’economia local, els espais verds, i la inclusivitat de les ciutats.
Finalment, a la una del migdia s’exposaran els treballs dels nou guanyadors de la 13a edició dels premis AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya). Uns guardons que reconeixen la tasca arquitectònica de joves i estudiants d’arquitectura menors de 40 anys. Una oportunitat per conèixer la visió dels guanyadors i aprofundir en els seus treballs. A més, el comissari de l’exposició Ciutats Somiades, l’arquitecte Roger Subirà, portarà a terme dues visites guiades a la mostra, una última oportunitat per poder conèixer aquesta exposició que acaba el diumenge 11 de juny.