Participa en el primer
taller sobre urbanisme
a Barcelona
És el primer de sis tallers que organitza la Generalitat de Catalunya per posar en valor les propostes urbanístiques que planteja la ciutadania. Després del taller, es durà a terme una visita guiada a l'exposició Somia la Ciutat que acull el Palau Robert de la mà del comissari arquitecte Roger Subirà
El dissabte 15 d'abril, a les 11 h, un total de 20 ciutadans interessats en l'urbanisme podran participar en el primer taller del projecte Ciutats Somiades
¿Què fa que els habitants d'una ciutat siguin més feliços? O el que és el mateix, ¿com pot aportar una ciutat felicitat als seus habitants?. Al voltant d'aquestes qüestions, el proper dissabte 15 d'abril se celebrarà al Palau Robert de Barcelona el taller 'El barri et cuida: la ciutat feliç és la compartida’, on els ciutadans que vulguin podran participar en un debat on s’identificaran i desenvoluparan els factors que poden millorar la qualitat de vida en una urbs. A més, després del taller, els participants podran visitar l'exposició Sona la Ciutat, que acull el Palau Robert des del mes de març, de la mà del seu arquitecte comissari Roger Subirà.
Tot i que moltes persones creuen que qualitat de vida i entorn urbà són dos conceptes incompatibles, la realitat és que hi ha uns denominadors comuns que contribueixen a la felicitat dels seus habitants. Els informes que classifiquen les metròpolis més felices del món en rànquings es basen en criteris com l'entorn sociopolític i econòmic; l'oferta cultural, esportiva i de lleure; els serveis públics; el transport; la seguretat; l'assequibilitat de l'habitatge; la disponibilitat educativa; i qüestions climàtiques i mediambientals, entre d'altres.
Escull el taller
que més t'interessi
i participa-hi.
Tots els tallers es realitzaran al Palau Robert,
a les 11.00 h del matí.
Empoderar la ciutadania
La ciutat és l'espai on desenvolupem gran part de la nostra activitat quotidiana. Les relacions que generem amb l'entorn i les persones amb qui compartim aquest espai tenen un impacte en els nostres nivells de satisfacció i felicitat. Per tal d'analitzar aquests aspectes, identificar els possibles reptes i aportar solucions per millorar el benestar de la ciutadania, el proper 15 d'abril, a les 11 h, un total de 20 ciutadans interessats en l'urbanisme de la seva ciutat podran participar en aquest taller organitzat per la Generalitat de Catalunya.
Es tracta del primer d'un total de sis tallers que se celebraran els propers mesos i que tenen la voluntat d'implicar els ciutadans en les decisions urbanes que afectaran les urbs catalanes en un futur no gaire llunyà. Aquests tallers formen part del projecte Ciutats Somiades, que aplegarà les millors propostes plantejades al llarg d'aquests mesos i les compartirà en una plataforma creada per EL PERIÓDICO conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa, a més, s'ha impulsat en el marc de l'exposició Somia la Ciutat, comissariada per l'arquitecte Roger Subirà i que es pot visitar fins al proper 11 de juny al Palau Robert de Barcelona.
Aquesta exposició ensenya algunes de lesiniciatives urbanístiques i arquitectòniques impulsades per més de 30 equips, tant locals com internacionals, que fins ara no tenien un espai on poder compartir-se i visibilitzar-se entre sectors no especialitzats. L’exposició barreja un conjunt d’imatges que ajuden a imaginar un futur urbà més optimista i més sostenible i ho fa a través de tres valors innegables: la Revolució Verda, la Revolució Digital i la Revolució de la Identitat.
‘La ciutat feliç és la compartida’
El primer dels tallers serà dirigit per la consultora Ideas For Change, especialitzada en la millora dels espais públics mitjançant la transformació digital i la innovació, i el suport de Lichen, un laboratori d'innovació social que, mitjançant la creativitat i la tecnologia, dissenya espais i processos de participació ciutadana per crear solucions inclusives capaces d'afrontar els grans reptes actuals. La jornada es desenvoluparà sota la premissa que una ciutat feliç és aquella on les persones es relacionen de manera més profunda amb l'entorn i, especialment, amb els veïns i veïnes. Així, abans de començar, els participants portaran a terme un exercici peridentificar els principals reptes i per idear, de manera col·lectiva, un llistat de solucions.
Els participants identificaran els principals reptes i oportunitats que presenta un territori i proposaran solucions basades en els principis de compartir, connectar i empoderar.
El taller es dividirà en tres fases diferents. En primer lloc, els participants analitzaran casos reals i projectes referents en què els ciutadans han estat protagonistes de la transformació del seu entorn i de la generació d'un impacte positiu a l'urbs. En segon lloc, es desenvoluparà una cartografia col·laborativa que permeti identificar els reptes i oportunitats que presenta un territori determinat, posant el focus als barris i comunitats de veïns. Mitjançant aquest exercici, es podran estudiar alternatives de convivència centrades en el valor de compartir: ¿Com funciona el model ‘co-living’? ¿És possible compartir més espais, més enllà de l’habitatge? ¿Com podem acostar-nos i vincular-nos al patrimoni urbà que ens envolta?
A través d'aquest exercici es vol posar en valor la ciutadania com a agent actiu en els canvis de la vida urbana i repensar la manera com ens relacionem amb l'entorn per transformar-lo en un espai més habitable, just i feliç. Finalment, en la tercera fase els participants idearan de forma conjunta les propostes que responguin als reptes plantejats sota els principis de compartir, connectar i empoderar.
Després de l'execució del taller, aquelles persones que hagin tingut l'oportunitat de participar-hi tindran el privilegi de fer una visita a l'exposició 'Ciutats Somiades' guiada per l'arquitecte comissari de la mostra, Roger Subirà.