Uneix-te als tallers per construir la ciutat del futur
El primer dels tallers està dirigit a estudiants interessats en urbanisme i 'big data' i el segon a ciutadans en general que tinguin inquietud per millorar la convivència a la seva ciutat
Els ciutadans, avui, tenen molt a dir sobre les ciutats del futur. És per això que el seu paper és imprescindible a l'hora de posar les bases sobre les quals s'aixecaran les urbs del demà. Sota aquesta premissa, la Generalitat de Catalunya organitza aquesta setmana dos tallers al Palau Robert de Barcelona perquè la ciutadania sigui partícip del debat col·lectiu sobre la transformació urbanística que viurem les properes dècades.
Així, el dijous 11 de maig, a les 15 h, es durà a terme un taller sobre ciència ciutadana on podran participar un total de 20 estudiants interessats en urbanisme. D'altra banda, el diumenge 14 de maig, a les 11 h, tindrà lloc un altre taller pensat per a la ciutadania en general. Així mateix, després de la finalització dels dos tallers, els assistents tindran l'oportunitat de fer una visita guiada a l’exposició Somnia la Ciutat, que acull el Palau Robert fins a l'11 de juny i que mostra algunes de les iniciatives urbanístiques i arquitectòniques més destacades que s’estan duent a terme actualment, de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà.
Els participants dels tallers tindran l'oportunitat de fer una visita guiada a l'exposició ‘Somia la Ciutat’ de la mà del comissari, l'arquitecte Roger Subirà.
Aquests són el quart i cinquè taller que organitza la Generalitat de Catalunya i que dirigeix la consultora Ideas For Change, especialitzada en la millora dels espais públics mitjançant la transformació digital i la innovació. En total se celebren sis tallers que conformen el projecte Ciutats Somniades, l'objectiu del qual és generar un espai de reflexió, debat i creació per a la ciutadania. A més, les propostes que sorgeixin en cadascun dels tallers es compartiran en aquesta plataforma creada per EL PERIÓDICO en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.
Taller sobre ciència ciutadana per a estudiants
El quart taller, 'Urbanisme i dades, més a prop que mai: Quines dades produeix la ciutat?', que es farà el 11 de maig, a les 11 h, serà una jornada adreçada a estudiants universitaris que estan interessats en urbanisme i 'big data' . Mitjançant l'ús de dades obertes a la ciutadania, els participants del taller desenvoluparan estratègies i idearan accions concretes per resoldre els reptes principals que presenten les ciutats actuals.
Al llarg del taller, que tindrà una durada de dues hores, es durà a terme un treball d'equip on s'interpretaran dades proporcionades pels sensors urbans 'Smart Citizen Kit' , instal·lats en diferents zones de Barcelona per identificar patrons i solucions als principals reptes i problemàtiques que afecten els 10 districtes de Barcelona. Finalment, en la darrera fase del taller, els estudiants projectaran la ciutat del futur a través de l'activitat 'Future Times' , un joc de rol en què es convertiran en periodistes i redactaran una notícia de portada d'un diari de l'any 2033: Com serà Barcelona d’aquí a 10 anys?
Escull el taller
que més t'interessi
i participa-hi.
Tots els tallers es realitzaran al Palau Robert,
a les 11.00 h del matí.
Un altaveu per als més joves
Així mateix, el diumenge 14 de maig se celebrarà una jornada adreçada a tota la població que tingui interès en l'urbanisme de la seva ciutat. Un pla perfecte: aprendre i projectar la ciutat on volen viure els ciutadans d'avui. La jornada, ‘El barri et cuida: la ciutat feliç és la compartida’, es desenvoluparà sota la premissa que una ciutat feliç és aquella en què les persones es relacionen de manera més profunda amb l'entorn i, especialment, amb els veïns i veïnes. Així, abans de començar, els participants portaran a terme un exercici per identificar els reptes principals i per idear, de manera col·lectiva, un llistat de solucions.
El taller es dividirà en dues activitats, una per a nens i nenes d'entre 5 i 12 anys, i una altra per a joves de més de 12 anys
El taller consistirà en tres fases diferents. En primer lloc, els participants analitzaran casos reals i projectes referents en què els ciutadans han estat protagonistes de la transformació del seu entorn i de la generació d'un impacte positiu a l'urbs. En segon lloc, es desenvoluparà una cartografia col·laborativa que permeti identificar els reptes i oportunitats que presenta un territori determinat, posant el focus als barris i comunitats de veïns. Mitjançant aquest exercici, es podran estudiar alternatives de convivència centrades en el valor de compartir: ¿Com funciona el model co-living? ¿És possible compartir més espais, més enllà de l’habitatge? ¿Com podem acostar-nos i vincular-nos al patrimoni urbà que ens envolta?
A través d'aquest exercici es vol posar en valor la ciutadania com a agent actiu en els canvis de la vida urbana i repensar el mètode en què ens relacionem amb l'entorn per transformar-lo en un espai més habitable, just i feliç. Finalment, a la tercera fase els participants idearan de forma conjunta les propostes que responguin als reptes plantejats sota els principis de compartir, connectar i empoderar. Totes aquelles persones que vulguin formar part d'algun dels tallers s'hauran de registrar al formulari destacat prèviament.