Banco Santander analitza la figura dels Finfluencers: ¿gurus dels diners ràpids o xerraires perillosos?
Text
Cecilia Vega
Durant la Global Money Week, l'entitat aprofundirà en el fenomen dels creadors de contingut que donen consells financers a les xarxes socials, per ajudar els més joves a detectar possibles amenaces i tenir cura de les seves finances.
Les xarxes socials han esdevingut una de les principals influències per als joves en un ambient en què abunda la desinformació i els falsos titulars. L'aparició dels coneguts “influencers financers” o “Finfluencers” ha fet que molts usuaris s'hi identifiquin i vulguin seguir els seus passos, sobretot d'aquells que auguren grans èxits econòmics amb poc esforç. I, per desgràcia, n'hi ha que els segueixen sense assegurar-se de si estan fent el correcte o no, prenent males decisions financeres.
En aquest marc, es revela fonamental que els joves desenvolupin coneixements sòlids i habilitats suficients perquè sàpiguen detectar les possibles amenaces i construeixin una opinió crítica davant d'aquestes fonts de desinformació.
Sota el lema “Fer-li aquest like no et dona rendiment. Cuida els teus diners”, la Global Money Week, impulsada per l'OCDE a més de 170 països, té com a objectiu aquest any conscienciar els nens i joves, no només que administrin els seus diners d'una manera responsable, sinó també que aprenguin a prendre decisions intel·ligents i detectin la desinformació a temps. Una meta a la qual se suma Banco Santander amb una agenda plena d'activitats que ja han començat i s'estendran fins al proper 23 de març.

‘Finfluencers: ¿mestres dels diners o venedors de fum?’
A més dels més de 90 tallers d'educació financera que s'impartiran a través del programa Finances per a Mortals en col·legis, instituts, ONG i altres centres, l'entitat ha sumat un mòdul específic de formació sobre els influencers financers i ha impartit un webinar en directe titulat ‘Finfluencers: ¿mestres del diners o venedors de fum?
I és que és molt important sensibilitzar els més joves sobre la importància de l'educació financera des d'una edat primerenca i fomentar hàbits financers saludables que els donin les eines per no deixar-se enganyar i tenir capacitat de prendre decisions informades sobre les finances. I més en països com a Espanya on, segons l'informe PISA, el nivell d'educació financera dels adolescents està des de fa anys per sota de la mitjana de l'OCDE. Cada dia sorgeixen més Finfluencers a les xarxes socials, és a dir, persones que generen i comparteixen continguts amb consells financers, d'estalvi o anàlisi d'inversions. I segons un estudi de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el 58% dels inversors joves segueixen consells de Finfluencers sense verificar-ne la informació.
Tant el webinar impartit pel Santander com el nou mòdul formatiu dels tallers de Finances per a Mortals, ofereix les principals claus sobre com treballen els influencers financers, aborda els possibles riscos i ensenya a diferenciar els Finfluencers transparents dels no transparents, amb consells fonamentals per prendre les millors decisions abans de fer click.
L'agenda d'activitats es completa amb altres accions com el 'Repte FxM: Prevenció del frau', disponible fins al 30 de març i el guanyador del qual es podrà emportar uns Airpods, o un taller presencial a la seu del Banco de Madrid sobre criptomonedes.
Banco Santander i el seu compromís amb l'educació financera
La participació de l'entitat en la Global Money Week s'engloba dins del compromís que manté Banco Santander amb l'educació financera a tots els països on opera.
A Espanya, el Banc va tancar el 2024 amb 1.660 tallers d'educació financera impartits pels seus voluntaris per a diferents col·lectius financerament vulnerables, com ara nens i adolescents, persones grans, persones amb discapacitat intel·lectual, emprenedors socials i altres col·lectius en risc d'exclusió social.