Aprendre en matèria de ciberseguretat: un compromís de Banco Santander
Text
Bego Contreras
L'entitat compta amb iniciatives com ‘Titania’, el premiat pòdcast de ficció de Santander, amb què educa i protegeix davant les amenaces digitals a clients i no clients.
El phishing, és a dir, la pràctica de suplantar la identitat d'una altra persona, empresa o organisme, per obtenir informació confidencial a través del correu electrònic, ha esdevingut un tipus comú de ciberatac. En l’escenari actual, caracteritzat per la hiperconnectivitat i l’augment de la Intel·ligència Artificial, les amenaces i vulnerabilitats que posen en perill la nostra seguretat a la xarxa augmenten dia a dia, com també ho fa l'impacte d'aquests atacs.
Si parlem de xifres, s'estima que cada minut es produeixen 1.700 atacs cibernètics al món i quant a l'augment de la Intel·ligència Artificial, el 12,4% d'empreses a Espanya de 10 o més empleats la va fer servir el primer trimestre del 2024 , segons l'‘Enquesta sobre l'ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) i el comerç electrònic a les empreses’, publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Tot i això, hi ha multitud d'eines per fer front a aquests atacs, encara que la ciberseguretat per si sola no és suficient. Perquè és tan important comptar amb instruments i innovacions tècniques per protegir-nos en el món digital, “com saber posar en pràctica comportaments adequats que ens ajudin a fer un ús correcte d'aquestes eines”, subratllen des del Banco Santander.
La informació, educació i formació en matèria de seguretat en línia és des de fa anys una prioritat per a l'entitat. A més del reforç continu dels seus mecanismes interns de seguretat, des del banc han impulsat diferents iniciatives per ajudar els seus clients i la societat en general a conèixer els perills que hi ha al món digital, operar de manera responsable i prosperar en un entorn en contínua evolució.
Com protegir-nos davant dels ciberatacs
Una d'aquestes iniciatives és el pòdcast de ficció ‘Titania’, un thriller sonor realitzat per l'entitat de la mà de Podium Podcast, que ha rebut nombrosos guardons, entre els quals hi ha un Premi Ondas. Al llarg dels seus vuit episodis, de 20 minuts de durada, pretén ensenyar sobre ciberseguretat, així com conscienciar el públic sobre els perills que existeixen al món digital i transmetre consells simples i útils per evitar ser víctimes d'atacs i fraus en línia.
Després de l'èxit de la primera temporada, que va obtenir més d'1,5 milions de descàrregues, l'octubre passat es va llançar la segona temporada encara més envoltant, addictiva i ambiciosa, que planteja noves preguntes sobre la dependència tecnològica i les seves repercussions i que té un caràcter molt més global, apropant-se als mercats de Latam.
Una aposta d'èxit que, a més, en la seva segona entrega, ha fet el salt als Estats Units i al Regne Unit amb la seva versió en anglès sota el títol 'Unleashed'.
Per posar a prova i millorar els nostres ciberconeixements, Santander també ens proposa Cyber Heroes. Es tracta d’una formació interactiva que integra situacions quotidianes a les quals qualsevol persona podria enfrontar-se en l’àmbit digital, proporcionant als usuaris consells pràctics de ciberseguretat per ajudar-los a resguardar-se davant de fraus, com l’‘smishing’, és a dir, missatges enganyosos destinats a induir les persones a caure en estafes a través de SMS.
Suport a aturats i pimes
Pensant especialment en les persones en situació d'atur, Santander, juntament amb INCIBE, ofereix el curs de formació en ciberseguretat CyberSkills, que té com a objectiu millorar les competències digitals en matèria de ciberseguretat o reciclar els coneixements professionals per poder canviar d'àmbit professional amb la finalitat d’augmentar el nivell d'ocupabilitat en un sector laboral amb alta demanda.
A més, analitzant les estadístiques llançades per l'Observatori Espanyol de Delictes Informàtics, crida l'atenció que les pimes són l'objectiu del 70% dels ciberatacs a Espanya, amb una despesa mitjana de resolució de 35.000 euros cadascuna, a més de costos operatius, de reputació i potencial pèrdua de clients. Per això, perquè les petites i mitjanes empreses del nostre país puguin defensar-se davant de les amenaces del món digital i enfortir la protecció dels seus negocis, Santander ha dissenyat la plataforma Cyber Guardian. Aquest servei permet avaluar el risc de ciberseguretat; protegir els seus dispositius, e-mails i navegació; així com formar els seus empleats, entrenant-los amb proves de phishing i oferint missatges de conscienciació.
Fomentar la cultura de la ciberseguretat és l’única manera de frenar el creixement d’aquests delictes informàtics. Si mobilitzem els esforços en aquesta direcció, no només podrem arribar a ser un país altament digitalitzat, sinó també resilient i cibersegur.

Consells de ciberseguretat per al teu dia a dia
Protegeix la teva informació i el teu equip: si vols fer compres en línia, verifica sempre la credibilitat de l'oferta i el lloc on estàs navegant. Si t'has de registrar, tria una contrasenya segura, forta i única.
Sigues discret en línia i en públic: presta atenció al que comparteixes i amb qui ho fas per no filtrar informació personal. Controla qui pot veure les teves publicacions configurant la teva secció de privadesa.
Pensa abans de fer clic o respondre: si reps un missatge inesperat per e-mail, SMS, trucada…, veus alguna cosa estranya al remitent, et demanen dades o que cliquis en un link, sospita! Pot ser una comunicació fraudulenta i ho has de denunciar.
Fes servir contrasenyes segures: evita utilitzar fórmules comunes com la teva data de naixement o 1234. Utilitza, preferiblement, majúscules, minúscules, caràcters especials i alfanumèrics per enfortir les teves contrasenyes.