Text
Cecilia Vega
A Espanya, 4,5 milions de persones fan voluntariat. Aquest número, recollit de l'informe Acció Voluntària 2023, elaborat per la Plataforma de Voluntariat d'Espanya i l'Observatori del Voluntariat, representa l'11% de la població de més de 14 anys i suposa un augment de gairebé tres punts respecte a anys anteriors. Aquest repunt solidari, però, és molt més, ja que mesura la consciència social d'un país, contribueix a la construcció i promoció d'una societat humanitària i es tradueix en millores en diferents àmbits d'actuació.
A dia d'avui hi ha moltes opcions de voluntariat i és possible estendre la mà i oferir el teu temps i esforç desinteressadament per, per exemple, cuidar i millorar el medi ambient, col·laborar en emergències, combatre situacions de solitud, desigualtat o discriminació, acompanyar persones en situació de dependència, alleujar situacions de vulnerabilitat i pobresa o donar suport formatiu i educatiu a nens o adults en diverses àrees.
Amb el voluntariat hi guanyem tots
És un fet que amb el voluntariat hi guanyem tots, ja sigui rebent ajuda o oferint-la als altres. Tot ajut és poc i per això, més enllà de la iniciativa particular, és important que les organitzacions, tant públiques com privades, s'involucrin i se sumin a l'esforç de crear un impacte social positiu a través del voluntariat corporatiu. Aquest és el cas d'empreses com Banco Santander, que compta amb diferents iniciatives en què els empleats són voluntaris i formen part del seu desenvolupament.
Una, i que mereix una menció especial pel Dia de l'Educació Financera, que s'ha celebrat aquest dilluns 7 d'octubre, és Finances per a Mortals. Només des de començament d'any, el programa estrella d'educació financera de Banco Santander al nostre país ja ha beneficiat més de 24.500 persones. Això ha estat possible gràcies al treball altruista de gairebé 400 professionals de l'entitat que han participat com a formadors en els més de 1.250 tallers gratuïts. Voluntaris com Carmen Bouza, directora d'oficina de Banco Santander a la Corunya i formadora voluntària d'aquest programa en la seva edició enfocada als més joves, les sessions dels quals als centres educatius solen “girar al voltant de dos temes d'interès: l'estalvi i l’ús de les tecnologies financeres per al dia a dia”, ens diu.
Els professionals voluntaris de Banco Santander com Carmen destinen part del seu temps a acostar els seus coneixements als que més ho necessiten, millorant l'educació financera de tots els ciutadans, amb una atenció especial a aquells que pertanyen a col·lectius financerament més vulnerables. Només així, amb informació i eines, podran prendre les millors decisions financeres possible i la societat en conjunt avançarà.
En el cas dels més joves, aquesta empleada gallega reconeix “el paper fonamental de Santander a l'hora d'apropar els joves al món financer. Han de perdre la por a un llenguatge desconegut i que aquest coneixement que transmetem als tallers d'educació financera els ajudi en el primer contacte i en la futura relació amb la seva entitat financera”.
Des de la seva experiència com a formadora voluntària de Finances per a Mortals, Bouza explica que el més important que ha de saber un jove “són nocions bàsiques perquè pugui generar capacitat d'estalvi, perquè vet aquí la clau perquè tinguin una economia sana” al llarg de la seva vida. Sense oblidar-nos de “nocions clau sobre ciberseguretat per no caure en enganys i tenir els coneixements suficients per no refiar-se de qualsevol fals guru financer”. Per això, a les sessions que imparteixen utilitzen “presentacions molt visuals amb exemples pràctics perquè el contingut els sigui útil i atractiu”.
Un compromís perquè ningú es quedi enrere
Les sessions de Finances per a Mortals, el volum d'aquest any de les quals ja supera l'activitat total del 2023, s'han desenvolupat en diferents ciutats i municipis espanyols.
Amb aquest programa, que va arrencar el 2013, Banco Santander ofereix educació financera a diferents col·lectius financerament més vulnerables, com ara persones grans, amb discapacitat, emprenedors socials, col·lectius en risc d'exclusió social, o nens i adolescents. Per intensificar la seva aposta per l'educació financera a Espanya i pensant precisament en els estudiants de primària, l'entitat va llançar el 2023 Finances per a Mortals edició júnior, mentre que per atendre les necessitats específiques dels més grans de 65 anys es va crear Finances per a Mortals edició sènior. A més, també es va crear un nou itinerari formatiu especialment adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual, Finances per a Mortals edició inclusiva.