• Hablemos
  • de
  • futuro
  • Hablemos
  • de
  • futuro
Carregant...

¿Què vols ser de gran? Universia et dona pistes per triar què estudiar

Text
Cecilia Vega

La prova d'accés a la universitat (PAU) és per a molts joves la darrera porta a obrir per accedir als estudis de grau. És un moment decisiu, no només pel repte acadèmic que suposa avaluar els teus coneixements i assolir la nota de tall que necessites, sinó per pensar si has pres o no la millor decisió per encarrilar el teu futur.

Triar una carrera no és trivial, ja que defineix l'inici de la teva vida professional. Perquè la teva elecció sigui la millor, tant si tries Formació Professional com un grau universitari, has d'investigar a fons, identificar els teus interessos, sospesar quines assignatures són les que més gaudeixes o en què tens més facilitat i, molt important, visualitzar-te en el futur exercint en l'àrea que triïs.

En aquest sentit, Banco Santander fa anys que posa el focus a ajudar els estudiants i impulsar l'ocupabilitat amb equips i experts com els d'Universia, empresa del Grupo Santander dedicada a la gestió de talent jove i bolcada a ajudar les persones a incorporar-se al mercat laboral connectant universitats, empreses i talent júnior.

"A Espanya hi ha gairebé 5.000 títols de grau i doble grau, així que explorar-los tots és molt difícil. Cal investigar molt, buscar informació, parlar amb moltes persones...", adverteix Claudia Sandia, responsable de selecció i captació de talent d'Universia.

Com desgrana Sandia, "el primer factor clau és saber el que ens agrada i, també, el que ens va bé, important per no frustrar-se i acabar la carrera amb èxit. Una altra de les claus a tenir en compte és on volem estudiar. Vull estudiar a la meva ciutat?, en una altra ciutat?, a l'estranger? També es fonamental parlar amb els nostres professors o orientadors a les escoles; ells al final ens coneixen molt bé, tenen molta informació i crec que poden ser persones molt objectives per donar-nos consells i pistes que ens ajudin a prendre una decisió. Per descomptat, també caldria mirar les sortides professionals, quines ocupacions són les més demanades i a què et podries dedicar en el futur si estudies una carrera determinada. Tot això ficat en una coctelera et permetrà prendre la millor decisió”.

Els sectors amb més ocupabilitat

Banco Santander fa anys que ofereix suport, orientació i formació als estudiants perquè aquests puguin construir el seu propi camí de forma autònoma i segura. I en aquest context, Universia és una eina clau per identificar les oportunitats de feina actuals i veure per on va el mercat laboral. Amb dues dècades de trajectòria connectant universitats, empreses i talent júnior, gairebé 185.787 usuaris a Espanya – més del 23% perfils STEM– i 8.296 empreses registrades, aquesta plataforma potencia la captació de talent i guia empreses i persones de cara al seu futur professional.

"El primer trimestre del 2025 hem ofert gairebé 8.000 oportunitats de pràctiques d'ocupació i de beques de pràctiques professionals. Només per a Espanya n'hi ha més de 1.300 i gairebé el 30 % responen a perfils de programari i enginyeria", apunta Sandia.

A més de tenir accés a aquestes oportunitats, Universia ofereix la possibilitat d’elaborar el CV amb l’eina CV Builder, dotada d’Intel·ligència Artificial (IA). El 2024, 15.600 estudiants al nostre país hi han recorregut per crear i personalitzar un currículum ben redactat, amb què plasmar els seus coneixements, competències i experiències i, d'aquesta manera, diferenciar-se de la competència.

Estudiantes trabajo
Formació gratuïta i beques

Des del Santander insisteixen també en el fet que triar titulació només és el principi d'una prova de fons. "El món evoluciona a una velocitat de vertigen. L'últim informe de Future of Jobs diu que, d'aquí al 2030, es crearan més de 190 milions de rols. Així que els joves han de tenir en compte que en triar titulació comencen una carrera d'estudis que no s'acaba. Després de 10 o 15 anys es continuaran formant”, subratlla Sandia.

I perquè els estudiants i joves professionals segueixin amb el seu aprenentatge, enriqueixin aquest currículum i ajustin el seu perfil al que les empreses demanen i demanaran en el futur, la formació contínua és crucial.

Per això, Santander compta també amb Santander Open Academy, una plataforma avalada per institucions acadèmiques i universitàries nacionals i internacionals amb què persones de totes les edats poden accedir a beques i formació gratuïta en les habilitats més requerides pel mercat laboral. Només l'any passat, 150.000 usuaris a Espanya van fer ús dels seus continguts, fent un pas endavant per millorar la seva ocupabilitat i oportunitats laborals.

Consells per triar què estudiar

Pot ser que des de petit sentis una determinada vocació i tinguis claríssim quina carrera estudiar. O potser encara no t'hagis decidit i en aquest moment necessitis ajuda per clarificar les teves idees. Sigui quin sigui el teu cas, estem segurs que els consells de Claudia Sandia poden ser de gran utilitat per triar carrera professional o reafirmar-te en la teva elecció. A continuació, recopilem els principals aspectes a tenir en compte:

  • Interessos i habilitats: És fonamental saber què t'agrada i quines matèries et van millor. Això pot ajudar a evitar frustracions i facilitar l’èxit en els teus estudis.
  • Ocupació i demanda del mercat: És important que tinguis en compte les sortides professionals i la demanda de determinats perfils en el mercat laboral. Les tendències actuals indiquen que hi ha un creixement en àrees com ara tecnologia, intel·ligència artificial i sostenibilitat.
  • La mitjana salarial: Tot i que pot ser un factor a considerar, el salari no ha de ser l’únic criteri a tenir en compte. El mercat ha canviat significativament en els darrers anys. Carreres que abans oferien alts salaris poden no ser les més rellevants avui dia. En lloc d'enfocar-se únicament al salari, és més important convertir-se en un expert en el camp escollit.
  • Revaluar opcions o tornar-ho a intentar: No assolir la nota mitjana necessària per accedir als estudis que tenies no és la fi del món. Sempre hi ha la possibilitat de tornar a presentar-se en futures convocatòries i aprofitar l'espera per viure altres experiències (un projecte personal, voluntariat, tenir feina, estudiar una altra cosa…).
  • Rectificar i canviar de carrera: Equivocar-se, en cas que passi, no és un fracàs, també és part de l'aprenentatge i el creixement de cadascú.


SEGÜENT ARTICLE
Banc Santander analitza la figura dels Finfluencers