Santander ofereix suport no financer a més de 52.500 empreses i emprenedors el 2024 per fomentar el seu desenvolupament
Text
Cecilia Vega
A través de la seva plataforma global Santander X, el banc reforça el seu compromís amb l'emprenedoria el 2024, oferint recursos clau com ara formació, reptes, premis i una xarxa d'experts. Aquesta sòlida oferta no financera, disponible en 11 països, es complementa amb el suport financer de l'entitat per fomentar la innovació i el creixement empresarial.
L'emprenedoria continua estant de moda. És una realitat econòmica i empresarial que va arribar per quedar-se i les xifres així ho reflecteixen. Segons l'informe del Global Entrepreneurship Monitor (GEM) España 2023-2024, l'ecosistema emprenedor espanyol ha tornat al camí de les dades que es van registrar el 2012, l'any de l'autèntica revolució d'aquesta via de desenvolupament econòmic al nostre país.
Durant el 2023, el 13,5% de la població adulta espanyola va estar immersa en l'arrencada i la consolidació d'una iniciativa emprenedora. D'aquest percentatge, un 6,8% estava involucrat en un projecte de negoci de menys de tres anys i mig de vida, mentre que un 6,7% ja en liderava un de consolidat. El creixement respecte a l'any anterior es va situar al 2%.
Però, a més, molts d'aquests projectes emprenedors que comencen es converteixen en start-ups, un ecosistema que a Espanya gaudeix de molt bona salut i compta amb molts suports. El 2024, la inversió total en l'ecosistema va superar els 3.100 milions d'euros segons l'Informe Anual de l'Observatori Start-ups, notablement per sobre de l'any anterior. Conscient d'aquesta realitat i convençut de la importància clau que té apostar per emprenedors, start-ups i pimes per al progrés de les societats Banco Santander continua sent una entitat de referència per a milers d'aquests emprenedors, start-ups i scaleups que posen el seu esforç a fer realitat les seves idees de negoci, desenvolupar solucions innovadores que donin resposta als desafiaments actuals.
Aquest suport no és, en absolut, testimonial, sinó que Santander reforça, any rere any, el suport a start-ups, scaleups, emprenedors i pimes; no només mitjançant la seva oferta financera, amb equips especialitzats en aquest àmbit; sinó també a través d'una oferta no financera única, pionera i global que, el 2024, va beneficiar 52.570 empreses i projectes emprenedors d'11 països.
Aquest suport es materialitza i canalitza mitjançant la iniciativa Santander X, la plataforma global d'emprenedoria del Banc, amb què acompanya les empreses i el talent emprenedor en cada pas amb una proposta de valor àmplia que inclou programes formatius, cursos en línia, beneficis, esdeveniments exclusius, reptes i premis, una comunitat d'experts al seu servei i connexió amb una sòlida oferta financera personalitzada.

"El nostre objectiu és acompanyar els emprenedors i empreses en la seva transformació i creixement al llarg del seu cicle de vida, amb una proposta de valor que els ofereixi els millors recursos, sense cost i siguin clients del banc o no, i amb la qual donem suport al seu progrés de forma més forta, sostenible i competitiva", subratlla Antonio Suárez-Pumariega, director global de negocis digitals de Santander Universidades.
A través de Santander X, l'entitat va organitzar el 2024 fins a 3 reptes globals per a start-ups i scaleups per identificar les solucions més innovadores per resoldre problemes relacionats amb l'educació, l'ocupabilitat o l'emprenedoria, la cura de la salut o la millora de l'experiència de client per a les companyies. Un exemple, va ser el repte New Era of Customer Experience, amb què es buscaven empreses capdavanteres i innovadores que combinessin tecnologia avançada, funcionalitats de xarxes de telecomunicacions i una cultura centrada en el client per brindar experiències millorades. Els sis projectes guanyadors, entre els quals va destacar l'scaleup espanyola Wivi Vision, es van repartir 120.000 euros en metàl·lic, accés al Santander X 100 i altres beneficis.
L'exemple de Wivi Vision
En paraules d'Eva García Ramos, directora gerent i cofundadora de Wivi Vision, aquesta distinció "representa un gran reconeixement que reforça la nostra proposta de valor i ens impulsa a continuar creixent. Aquest premi de Banco Santander valida l'impacte real de la nostra solució en l'experiència de l'usuari dins d'una àrea de la salut on sovint no se li dona la importància que mereix".
Wivi Vision implementa tecnologies com la Intel·ligència Artificial, el Big Data, la visualització 3D immersiva i els videojocs per solucionar problemes visuals. “La nostra solució mesura 100 paràmetres en 5 àrees visuals en un temps rècord de 10 minuts, davant dels 60 minuts que solen requerir els mètodes tradicionals per avaluar quatre paràmetres en una sola àrea visual”, assegura García, que afegeix: “Tot això ens ha permès restaurar la salut visual en 4 de cada 10 persones d'efectivitat del 100%, sense regressions després de 5 anys, cosa que posiciona la solució de WIVI Vision com el nou 'personal trainer' de la visió”. Wivi Visión compta actualment amb 18.000 usuaris.
A més a més del premi econòmic, Wivi Vision forma part ara de la comunitat Santander X 100 i ha pogut establir connexió amb Fintech Station. Això "representa un avantatge competitiu per escalar WIVI Vision a nous nivells. Aquest tipus d'iniciatives ens permet, a més d'accedir a una xarxa internacional d'experts i possibles inversors per ampliar les nostres possibilitats de creixement i expansió a nous mercats, identificar oportunitats de col·laboració que ens permetin estar a l'avantguarda de la innovació i millorar contínuament la nostra solució. Encara que és un recurs intangible, si se sap aprofitar, pot ser molt potent”, comenta la cofundadora, al costat de l'optometrista Juan Carlos Ondategui Parra, de la companyia guanyadora.
"Formar part d'aquesta comunitat és comptar amb un suport que enforteix la nostra posició en el sector de la salut visual i ens impulsa a seguir millorant la solució de WIVI Vision mitjançant tecnologies avançades per millorar la qualitat de vida de les persones i formar part del canvi cap a una millora global en la salut visual, abordant desafiaments que afecten milions de persones al món. A més, facilita la nostra internacionalització cosa que ens permet solucionar un gran problema i ajudar molts usuaris”, incideix Eva García Ramos, que confirma el salt internacional “a un dels mercats clau per al desenvolupament de la nostra solució”, els Estats Units, i avança moviments per introduir la seva solució al mercat portuguès.
La gerent de Wivi Vision anima "els que estan desenvolupant solucions innovadores i busquen escalar els seus projectes" a "envoltar-se d'aliats estratègics que impulsin el seu creixement. És important estudiar bé les opcions disponibles, ja que actualment hi ha moltes acceleradores, plataformes i altres iniciatives. La clau està a identificar quines s'adapten millor a les necessitats i característiques de la solució o projecte. Plataformes com Santader X són clau per a aquest salt perquè ofereixen des de formació i mentoria fins a una xarxa global d'experts que poden brindar el suport i la visibilitat necessaris per potenciar el desenvolupament de la solució en qüestió”, assegura Eva García Ramos.
En total, Banco Santander va repartir l’any 2024 més de 750.000 euros entre els guanyadors dels seus reptes globals, Santander X Global Award i les diferents convocatòries celebrades en 11 països diferents: Alemanya, l’Argentina, el Brasil, Xile, els EUA, Espanya, Mèxic, Polònia, Portugal, el Regne Unit i l’Uruguai.
Aquests recursos se sumen a l'oferta financera del Santander, que compta amb més de 4,3 milions de petites i mitjanes empreses clients. El 2024, l'entitat va destinar 330.000 milions d'euros a finançament per a la creació o el creixement d'empreses, entre les quals s'incloïen més de 530.000 pimes i autònoms.
Primer lloc a la llista Fortune ‘Change the World’ 2023
Aquesta aposta ferma i decidida de l'entitat pel suport a l'educació, l'ocupabilitat i l'emprenedoria està directament relacionada amb el primer lloc que Banc Santander ocupa a la llista Fortune ‘Change the World’ 2023, que cada any reconeix les 50 companyies que ajuden a resoldre alguns dels reptes més importants de la societat.
Aquest nomenament no només té a veure amb el suport actual a l'emprenedoria i les empreses, sinó també amb una trajectòria de gairebé 30 anys d'ajuts i beques per impulsar també l'educació i l'ocupabilitat que ha arribat a 3,7 milions de persones i empreses, amb una inversió de més de 2.400 milions d'euros i la col·laboració amb més de 1.200 universitats, institucions i organitzacions.