Text
Carmen Lancho
L'accés equitatiu a una educació de qualitat inicia el camí cap a la inclusió als entorns laborals. Per aconseguir aquesta revolució tan necessària a les aules, Fundació Universia convoca una nova edició del seu programa de Beques per a estudiants universitaris amb discapacitat.
El món és divers i aquesta diversitat ofereix oportunitats que beneficien qualsevol col·lectiu de la societat, si se'ls dona l'oportunitat de fer-ho en igualtat d'oportunitats, com passa amb les persones amb discapacitat. Tot i que l'OMS estima que actualment hi ha 1.300 milions de persones amb discapacitat, cosa que equival al 15% de la població mundial, aquest col·lectiu no compta amb un accés a una formació ni a un mercat laboral garantits, per això tampoc no gaudeix d'una igualtat d'oportunitats plena, ni d'una via per visibilitzar tot allò que pot aportar.
Per contribuir a canviar aquesta situació, Banco Santander ha recolzat durant anys aquest col·lectiu a través de la Fundació Universia, la qual centra la seva activitat en la millora de l'ocupabilitat, des d'una perspectiva de diversitat i equitat, compromesa amb el progrés de les persones amb discapacitat i altres col·lectius en risc d'exclusió, en el camí cap al desenvolupament educatiu i l'alta empleabilitat. I un bon exemple és que ha tornat a posar en marxa el seu programa de beques, amb el qual busca recolzar aquells estudiants amb discapacitat que vulguin seguir amb els estudis superiors o d'FP.
Així, aquesta XIX edició del programa Beques Fundació Universia compta amb 200 beques de 1.000 euros cadascuna, adreçades a formacions de grau, màster, formació professional de grau mitjà i superior, cursos d'especialització universitaris o títols propis i doctorat per a alumnes matriculats per al curs 2024-2025. El termini d’inscripció per a aquesta convocatòria estarà obert fins al 7 d’octubre.
Fomentar la independència de les persones amb discapacitat
La iniciativa té com a objectiu afavorir un accés equitatiu a l'educació, com a base principal per desenvolupar la independència de les persones amb discapacitat, donant suport al desenvolupament formatiu en l'àmbit de l'educació superior i el posterior accés al mercat laboral.
D'aquesta manera, Fundació Universia, com a entitat privada sense ànim de lucre, no només ajuda a aconseguir una millor qualitat de vida de les persones que integren aquest col·lectiu, també contribueix a “garantir l'accés a una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge per millorar la qualitat de vida de les persones” tal com recull el quart Objectiu de Desenvolupament Sostenible, ODS, formulat per les Nacions Unides.
L'accés a la formació és només el principi
Banco Santander és conscient de la importància, cada vegada més gran, que té la inclusió laboral de persones amb discapacitat, ja que quan aquests perfils accedeixen i s'integren en qualsevol organització són capaços de dinamitzar els seus entorns de treball. La diversitat impacta de manera positiva a les empreses ja que afavoreix espais de treball empàtics, respectuosos, enforteix el vincle entre els treballadors i amb la pròpia organització i promou la creativitat.
Per això, juntament amb Banco Santander altres empreses com AbbVie, Atresmedia, Endesa, Indra, KPMG, Mercedes-Benz Group Services Madrid, Nestlé, Openbank i Repsol també participen com a entitats col·laboradores en aquesta convocatòria que promou la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat.
Invertir en educació, ocupabilitat i futur
En aquest sentit i per consolidar el camí recorregut, la Fundació Universia continua avançant en la creació d'ecosistemes col·laboratius universitaris, juntament amb Banco Santander. Gràcies al mecenatge del banc, que ha invertit més de 15 milions d'euros i ha concedit més de 3.400 beques a estudiants amb discapacitat, des de la seva creació, l'organització continua la tasca de millora de l'ocupabilitat, des d'una perspectiva de diversitat i equitat, compromesa amb el progrés de les persones amb discapacitat i d'altres col·lectius en risc d'exclusió.
Aquesta col·laboració forma part del compromís global que l'entitat bancària manté amb l'educació, l'ocupabilitat i l'emprenedoria des de fa més de 27 anys. Per això, en tot aquest temps, ha invertit més de 2.300 milions d'euros i ha beneficiat més d’1,5 milions de persones i empreses, i ha assolit acords de col·laboració amb més de 1.200 universitats i institucions acadèmiques en 26 països.
Tota aquesta tasca ha obtingut, a més, el reconeixement internacional la revista ‘Fortune’, que va incloure Banco Santander en la seva última llista 'Change the World 2023', i en què destaca les empreses que contribueixen de manera significativa a resoldre desafiaments socials.